Cercar en aquest blog

5/10/2016

El Ministeri de Medi Ambient portarà a terme diversos treballs de millora al Trabucador, l’Alfacada i la Tancada, al Delta de l’Ebre

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient Marí, mitjançant el Servei Provincial de Costes a Tarragona, té previst executar properament diversos treballs de millora al Delta de l'Ebre, concretament al Trabucador, l'Alfacada i la Tancada. Es tracta del desmuntatge de la línia elèctrica  aèria de 25 KV situada a la barra del Trabucador, al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, així com l'eliminació de la línia elèctrica a les antigues salines de Sant Antoni, terme d'Amposta, on s'ubicarà un observatori paisatgístic més la delimitació física de la zona de vegetació entre la platja i la carretera de Baladres. El Ministeri va licitar aquests treballs per una 
quantitat que supera els 600 mil euros.    

En el cas de la línia de la barra del Trabucador, la durada prevista de les obres és d'un mes i començaran un cop la Generalitat i l'empresa responsable del subministrament elèctric finalitzin la instal·lació de la línia subaquàtica que la substituirà pel subsòl marí dels Alfacs.  La línia elèctrica que es desmuntarà té una longitud total de 7.800 metres, amb un total de 94 vans amb 3 cables cadascun. Hi ha un total de 95 de pals i torres, 46 pals de formigó, 45 pals de fusta i 4 torres metàl·liques. Els treballs que es portaran a terme són els següents: començaran  amb el tall i desmuntatge dels cables elèctrics. Després es trauran els suports de fusta, de formigó i metàl·lics, i posteriorment s'eliminaran les cimentacions dels diferents suports. Totes les restes es transportaran a un abocador autoritzat. 

Pel que fa als altres treballs mencionats, a portar a terme, s'eliminaran també dues línies elèctriques aèries que creuen les antigues salines de Sant Antoni. Passaran enterrades sota la carretera de Baladres i, posteriorment, 

sota la carretera de Les Salines del Poblenou del Delta. La duració prevista dels treballs és de nou mesos, i les feines s'hauran de coordinar amb el titular de la línia elèctrica per a que  executi la seva part.

La línia elèctrica de mitja tensió, que va paral·lela a la carretera de Baladres, entre el canal que delimita la llacuna de la Tancada al seu extrem nord i el punt d'intersecció amb la carretera de Les Salines del Poblenou del Delta, d'uns 2 quilòmetres de longitud, se ressitua enterrada fins l'estació transformadora existent a l'inici de la barra del Trabucador. D'altra banda, la línia elèctrica de mitja tensió, que va entre la platja i Poblenou travessant les antigues zones inundades de les Salines, d'1,2 quilòmetres de longitud, es desplaça uns 500 metres col·locant-se al lateral nord de la carretera de Poblenou del Delta.

Observatori paisatgístic a Sant Antoni

A l'àmbit de les Salinas de Sant Antoni, a l'extrem sud de la llacuna de la Tancada, s'ubicarà un observatori paisatgístic, amb la configuració d'una petita zona per a l'estacionament de vehicles. Aquestes actuacions se localitzaran al marge nord de la carretera de Les Salines de Poblenou del Delta.

Es tracta d'un observatori d'aus, de planta rectangular (de 8,5 m. de llarg per 5 m. d'ample), amb vistes als quatre costats. Estarà fixat al terra mitjançant pilars de fusta de 10x20 cm, amb cimentació de llosa de formigó in situ armada. S'accedirà per una rampa de fusta fixada al terra amb pilars de secció quadrangular.

El Ministeri també delimitarà la zona de vegetació entre la platja i la carretera de Baladres. Aquesta actuació consisteix en la col·locació d'un sistema de tancament per evitar l'entrada de vehicles a la zona de vegetació existent entre la carretera de Baladres i la platja, on es troben  diferents hàbitats d'interès ambiental. Es clavaran  pals de fusta de 2 m. de longitud, que 
sobresortiran un metre del terra, al llarg de tot el llarg que separa la zona de la platja, aproximadament, en uns 2 quilòmetres de longitud.