5/05/2016

La Festa del Mercat creix en participants i "aposta per la qualitat"

Una vuitantena de parades d'artesania, queviures i mestres artesans; dotze tavernes, espectacles de carrer i d'interior que estrenen guions i milers de persones abillades amb les vestimentes típiques de principis de segle XX. Són les credencials de la Festa del Mercat a la Plaça, d'Amposta, que enguany arriba a la vuitena edició. Una edició que, segons ha destacat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, "creix en nombre de participants pel que fa al mercat i a les tavernes i aposta per millorar la qualitat de l'oferta i els espectacles".Així, del 13 al 15 de maig, la capital del Montsià es tornarà a submergir en la vida de principis de segle passat, quan la vila va ser declarada ciutat. Va ser l'època en què es va començar a construir el Pont Penjant, símbol de ciutat, i també els temps en què la vida social del municipi va crèixer amb l'aparició de moltes entitats com el CF Amposta, la Lira Ampostina (que celebra el seu centenari aquest 2016) o la Unió Filharmònica. Van ser també els anys en què l'activitat econòmica va créixer, amb l'arribada dels molins d'arròs i també de la navegació fluvial.

De fet, aquesta última serà protagonista de part de les activitats previstes per enguany. I és que s'acaben de complir cent anys del primer viatge del vaporet Anita, l'últim que va viatjar per l'Ebre. Així, el pregó -que serà divendres 13 a la tarda- anirà a càrrec d'Anna Roca, més coneguda com Anita, esposa de Lluís G. Pons, propietari d'aquest famós vaporet, l'últim que va navegar per l'Ebre i del que enguany se celebra el centenari. El personatge estarà interpretat per la propietària de la llibreria la Gavina, Clara Salvadó. La inauguració arrancarà a les 18.45 hores amb l'arribada d'Anita amb un vehicle d'època pel Pont Penjant, tal i com ha destacat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, en la roda de premsa de presentació de la Festa. A les set de la tarda està prevista l'arribada d'Anita a la plaça de l'Ajuntament, on la rebran les autoritats per iniciar l'acte d'inauguració. Després del pregó, el toc d'inici de la festa i el cant de l'himne 'Oh Amposta', el seguici, encapçalat per Anita i acompanyat per la Banda de la Fila, les Corals Aquae, Sant Jordi i Cor de la Lira i el grup Sanfaina, anirà fins al Mercat Municipal. Allí tindrà lloc el Tasta el mercat de nit per la Festa, una activitat que organitza l'Associació de Venedors del Mercat i l'Àrea de Comerç i Mercat Municipal de l'Ajuntament d'Amposta i on està previst que els venedors del mercat serveixin unes 6.000 degustacions (per un preu de tres eutos la tapa amb beguda). Tot plegat estarà amenitzat per la música de la Big Band de la Filha.

A més del mercat de queviures, artesania i mestres artesans, eix vertebrador de la Festa i que serveix per recrear el mercat setmanal que tenia lloc als carrers del nucli antic de la ciutat, el programa de la Festa del Mercat està atapeït d'activitats, totes elles programades per recrear l'Amposta de principis de segle XX. Hi haurà espectacles de carrer, com les recreacions Des de l'Amposta centenària, les escenificacions del Mercat a la Plaça o el Circ Mozzarella; les passejades amb carro d'època, o la música de rondalla i de banda. Tampoc hi faltaran els espectacles d'interior i de pagament ja consolidats dins el programa de la festa:la projecció de la pel·lícula de cinema mut 'Amposta Mon Amour', l'Ampolino, el Vermouth Danzat i altres Varietés, la Sarsuela o l'espectacle Jotanita. "Tots aquests espectacles renoven el seu guió", ha explicat la regidora de Cultura, Inés Martí, tot afegint que també hi hagut una clara aposta pels espectacles de carrer.

A més a més, la Festa d'enguany "ha posat un especial èmfasi amb la recreació d'aquella l'època", en paraules del seu director artístic, Jordi Príncep, qui també ha destacat la necessitat de "ser curosos des d'un punt de vista històric". Sota el títol 'Des de l'Amposta centenària', s'inclouen petits espectacles itinerants entre els que diferents personatges recrearan la vida de principis de segle XX. "Són des d'un pastor acompanyat de 300 ovelles, el sereno, el guàrdia civil, l'esmolet o el capellà", ha detallat Príncep.

Concurs d'aparadors

La navegació fluvial també ha sigut l'eix temàtic escollit per al concurs d'aparadors, organitzat des de l'àrea de Comerç i Mercat Municipal de l'Ajuntament. Enguany hi hagut un increment del nombre de comerços participants. Fins a 27 competiran per ser reconeguts amb aquests premis, que s'entregaran dissabte 14 al matí.