Cercar en aquest blog

5/17/2016

Lo Pati projecta els últims curtmetratges de Lois Patiño i clou el cicle #lopatitancat amb Alex Reynolds

Lois Patiño (Vigo, 1983) és un cineasta de reconegut prestigi internacional autor de llargmetratges, curtmetratges i videoinstal·lacions que s'han pogut veure tant en centres d'art nacionals com el MACBA i el CCCB (Barcelona); estatals com la Casa Encendida (Madrid) o Marco (Vigo); o internacionals  com el Centro Cultural San Martín (Buenos Aires), Konstnarshuset (Estocolmo), Galería Copperfield (Londres). Ara els seus curtmetratges més recents es projectaran a Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre, a Amposta, fruit  d'un projecte entre la distribuïdora Hamaca i l'Arts Santa Mònica. De fet, les projeccions de l'obra de Patiño es faran en tres dies consecutius en diferents centres d'art del territori: a l'Arts Santa Mònica, a Barcelona, el 18 de maig; al Cinema Truffaut-El Bòlit, a Girona, el 19 de maig; i a Lo Pati, a Amposta, el divendres 20 de maig.

Concretament a l'Arts Santa Mònica i a Lo Pati es projectaran els curtmetratges Noite sem distancia (23''), Estratos de la imagen(6'30'') i Montaña en sombra (14''). Tres curts que aborden de manera diferent i en diferents  contextos la memòria del paisatge. El primer trenca de manera poètica la frontera entre Galicia i Portugal; el segon juga amb un paisatge fictici de colors canviants; i el tercer retrata un paisatge de muntanya nevat on els esquiadors i altres elements humanitzats contribueixen a refermar encara més la presència de la muntanya com a protagonista principal. A Lo Pati, hi haurà presentació i debat sobre els curts a càrrec del seu autor, Lois Patiño, i del comissari i crític Frederic Montornés.

Al Bòlit de Girona es projectarà el llargmetratge Costa da Mortedel 2013, un retrat sobre aquesta regió, els seus habitants i la seua història.

#lopatitancat

Prèviament a la projecció dels curtmetratges de Patiño es posarà en marxa l'última proposta del cicle Durant l'exposició el centre romandrà tancat, #lopatitancat, que comissaria la curadora i crítica d'art Cèlia del Diego, i que busca reflexionar sobre la necessitat d'estar present a totes hores i sobre conceptes antagònics com obert i tancat. Alex Reynolds (Bilbao, 1978) serà l'encarregada de tancar aquest cicle engegat el 2015 i per on han presentat propostes  Gerard Cuartero, Lúa Coderch, Luz Broto, Daniel Jacoby i Asbel Esteve.

La videoinstal·lació de Reynolds per a l'espai fora d'hores de Lo Pati, pensat per veure's des de fora a través de l'aparador durant les hores en què el centre està tancat, es titula Ver nieve i parteix de la pàgina en blanc, o més aviat de la pantalla en blanc. L'artista planteja una experiència d'escriptura en directe d'un guió que té format videogràfic i que està concebut per a ser vist no per a ser llegit i s'anirà construint i reconstruint cada setmana, com una manera d'emular el procés creatiu de l'artista. Tot i que el projecte de Reynolds es posarà en marxa aquest dissabte 20 de maig a les 8 de la tarda, l'horari de #lopatitancat canvia i passa a ser de les 10 de la nit a la 1 de la matinada. Estarà en funcionament fins al 25 de juny.

Reynolds és artista i cineasta que viu entre Brussel·les i Berlín i la seua obsessió artística és explorar i provar les estructures provinents del cinema des de diferents punts de vista.