Cercar en aquest blog

5/23/2016

MANIFEST PER LA RETIRADA I MUSEÏTZACIÓ DEL MONUMENT FRANQUISTA DEL RIU EBRE

El dictador Francisco Franco va inaugurar, l'any 1966, un monument d'exaltació al règim franquista situat al bell mig del riu al seu pas per la ciutat de Tortosa, dedicat "Al Caudillo de la Cruzada y de la paz de España" i "A los combatientes que hallaron gloria en la Batalla del Ebro". 

Avui dia, més de 40 anys després de la fi de la dictadura, el monument encara es conserva en el Durant aquest període de més de 40 anys, s'han donat diferents iniciatives per tal de demanar que es retiri el monument tant per part de la societat civil com d'alguns partits polítics, així com la retirada d'alguns dels símbols franquistes del monument com també de la nostra ciutat, però que creiem que no han estat suficients, així com d'altres que no han acabat de prosperar mai. 

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, ha lluitat per la seva enretirada des de l'any 2009 amb diferents accions, entre les quals destaca la presentació d'una moció popular l'any 2010, que no va ser aprovada.  

Ara l'Ajuntament de Tortosa ha cregut convenient convocar una consulta ciutadana sobre el futur del monument, prevista per al pròxim 28 de maig de 2016, per tal de donar veu als ciutadans i ciutadanes perquè puguin expressar la seva voluntat respecte aquest element. 

Davant d'aquests fets, les entitats sota-signants, juntament amb la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa,

 Que per tal de fer efectiu el compliment de la Llei de Memòria Històrica, s'hauria d'enretirar el monument franquista situat al mig del riu. 

 Que donat el fet que el proper 28 de maig se celebrarà la consulta popular per decidir el futur del monument, demanem que la gent utilitzi aquest mitjà de participació ciutadana per expressar la seva manifesta voluntat d'enretirar el monument franquista. 

 Que considerem que es tracta d'un monument que, tant pels elements que conté com per la seva pròpia concepció, ha representat i representa un homenatge a la dictadura 

 Que només l'enretirada i museïtzació del monument, d'acord amb la dignitat democràtica, la veritat i la justícia, ens portarà a la recuperació i reparació de la memòria històrica.

A Tortosa, en data 23 de maig de 2016, signen:

 Joventut Socialista de Tortosa (JSC Tortosa)

 Joves de Movem Tortosa (JMT)

 Joventuts d'Esquerra Republicana de Tortosa (JERC Tortosa)

 Joves d'Esquerra Verda de Tortosa (JEV Tortosa)