Cercar en aquest blog

5/17/2016

Preparats per al Dia Internacional dels Museus 2016?

"Museus i Paisatges Culturals". Aquest és el lema de l'edició d'aquest any del Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra anualment el 18 de maig. Al voltant d'aquest tema, el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre ha organitzat per al cap de setmana del 21 i 22 de maig, diverses rutes i jornades de portes obertes en equipaments patrimonials que formen part de la Xarxa "Ebre, Natura & Cultura", amb l'objectiu que els participants puguin conèixer i gaudir de forma gratuïta de tots aquests equipaments i de les activitats expressament organitzades. 

En concret, s'han organitzat dues rutes per conèixer diferents "Paisatges Culturals" del delta de l'Ebre i la serra del Montsià. Dues {rees que a partir de l'aprofitament, l'ús de diverses tecnologies i del desenvolupament d'activitats molt diferents, han anat configurant uns paisatges culturals singulars. A la primera activitat, "La ribera: el paisatge cultural del Delta de l'Ebre", veurem com la transformació agrícola de la plana deltaica -que s'esdevé a partir de l'arròs- és un cas únic a Catalunya. La sortida, que s'emmarca dins de les "Bicicletades populars de maig" organitzades per l'Oficina de Turisme d'Amposta, començaràdes de la Casa de Fusta a les 10h. 

A la segona ruta, "La serra construïda: els paisatges culturals de la serra de Montsià" descobrirem com perduren les restes d'un poblament intens després de l'abandonament recent de la serra. La sortida d'aquesta ruta, coorganitzada amb el Centre Excursionista La Foradada, serà des de l'Àrea de Mundana a les 9.30h, que es troba de camí al Coco de Jordi (Sant Carles de la Ràpita). 

L'edició d'enguany pretén ser un reconeixement al paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, i en la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món. A més, aquest serà també el tema central de la Conferència General del Comitè Internacional dels Museus (ICOM) del 3 al 9 de juliol a Milà, Itàlia.

Una temàtica que reforça el paper dels museus fora dels edificis

Aquesta temàtica reforça el paper dels museus fora dels seus edificis, posant èmfasis en el rol actiu que han de jugar en la gestió, la comunicació i la valoració del patrimoni que apleguen els paisatges culturals com a testimonis de l'activitat humana en el territori. 

El Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, ha desenvolupat en els darrers 30 anys una important acció de valorització de tot aquell patrimoni que es troba a l'aire lliure, especialment, a la comarca del Montsià. Una clar exemple d'això és la xarxa "Ebre, Natura & Cultura", que encapçala el MTTE i que aglutina museus, centres d'interpretació, jaciments i monuments en diferents municipis del territori. L'estratègia i el programa d'aquesta marca permet mantenir l'obertura regular dels centres al llarg de tot l'any; coordinar les activitats, la promoció i els serveis d'aquests equipaments patrimonials, i dinamitzar l'oferta dels Serveis Educatius i Turístics en forma de visites guiades, itineraris i tallers. A més el museu, en col·laboració amb els ajuntaments, ha habilitat 6 {rees interpretatives i 180km d'itineraris a l'aire lliure. Una manera decidida de mostrar que el patrimoni també es troba més enllà de les parets dels museus.