5/19/2016

Rull: "Tenim el compromís de la ministra que no es modificaran els horaris a Rodalies sense el vistiplau de la Generalitat"


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha confirmat aquest dijous al Parlament el compromís de la Ministra de Foment, Ana Pastor, que "no es modificarà cap horari sense el vistiplau de la Generalitat". D'aquesta manera, el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha aturat la voluntat de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviària (Adif) de modificar de manera unilateral els quadres horaris de tots els serveis de Rodalies de Catalunya i Regionals a partir del 12 de juny. Tanmateix, Rull ha recordat que el problema de fons "no són els horaris, són les inversions". En aquest sentit, ha tornat a reclamar "un paquet clar i explícit d'actuacions per resoldre les limitacions temporals de velocitat" (LTV), que són les que ara mateix provoquen una "manca de fiabilitat"als trens de Rodalies i Regionals.
 
Rull ha fet un resum de quina és la puntualitat a la xarxa ferroviària de Catalunya: "A Ferrocarrils de la Generalitat és del 99%; a Rodalies del 86%, quan a finals 2015 era del 94%; i a Regionals, del 49%. És inadmissible i no ens volem resignar", ha dit.
 
El titular del Departament de TES ha explicat que la Generalitat està disposada a parlar per solucionar les LTV. "Ens interessar saber on són però, sobretot,  quina gestió se'n vol fer i perquè se'n decreten més sense dir-nos en quins termes i en quins terminis es plantegen; volem que els usuaris sàpiguen exactament que de manera temporal es modifiquen els horaris perquè hi  ha una previsió d'actuació i inversió", ha manifestat.
 
Front comú de tota la cambra
 
En el torn de rèplica, Rull ha demanat, en primer lloc, un "compromís de tots els parlamentaris de la Cambra" per reclamar les inversions que la xarxa de Rodalies i Regionals necessita. Perquè "no estem parlant d'un problema de la Generalitat sinó de la gent, dels usuaris que estan sotmesos a un servei que té unes mancances estridents i que va en contra de la seva qualitat de vida i de paràmetres essencials de l'economia", ha dit.
 
En segon lloc, ha tornat a demanar "el control ple del sistema perquè volem gestionar-ho tot, deixar de culpar Madrid i per això hem presentat un paquet de mesures perquè se'ns vagin transferint gradualment les línies interiors". I finalment, ha explicitat que "la manera de resoldre-ho definitivament és que puguem funcionar com un país normal que té control ple de tot allò que afecta als seus ciutadans".