Cercar en aquest blog

5/09/2016

Unió de Pagesos reclama a Agricultura ampliar els ajuts agroambientals per a la ramaderia ecològica a nous beneficiaris aquest any


Unió de Pagesos ha traslladat al director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i a la subdirectora general de Planificació Rural, Laura Dalmau, la necessitat d'ampliar els ajuts agroambientals per a la ramaderia ecològica a nous beneficiaris en la convocatòria d'aquest any, en el marc d'una reunió mantinguda la setmana passada.

 

Per al sindicat, és contradictori que Agricultura anunciés un nou Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica fins el 2020 en la Taula Sectorial Agrària de la Producció Agroalimentària Ecològica l'11 de desembre passat, i en canvi, la convocatòria dels ajuts per al sector ecològic del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del 2016 no es faci extensiva a nous beneficiaris. No obstant, el director general de Desenvolupament Rural sí s'ha compromès a obrir aquests ajuts a nous beneficiaris en la convocatòria del 2017, i a revisar les línies d'ajut d'enguany per tal de modificar-les de cara a l'any vinent.

 

Unió de Pagesos també va demanar en aquesta reunió que les pastures plurianuals sembrades es considerin farratges ecològics a efectes dels ajuts a l'agricultura ecològica, ja que tenen un sobrecost de producció i lucre cessant respecte a les conreades en agricultura convencional, així com que les mares de reposició del sector vaquí (de 6 a 24 mesos) s'incloguin dins de l'ajut a la ramaderia ecològica, ja que actualment el Departament les exclou de manera arbitrària i discriminatòria. Agricultura es va comprometre a donar una resposta a aquestes dues peticions d'aquí a dues setmanes.

 

Els representants del Departament també van acceptar, a petició del sindicat, fer efectiu el pagament dels ajuts agroambientals a l'agricultura ecològica abans del mes d'agost d'aquest any. Pel que fa als de la ramaderia ecològica, van expressar la seva intenció d'abonar-los el més aviat possible, en un termini de pocs mesos.

 

D'altra banda, el sindicat va acordar demanar la convocatòria d'una Taula Sectorial Agrària de la producció agroalimentària ecològica amb l'objectiu de traslladar a l'administració una proposta de millora de la comercialització de carn de vacum i d'oví i cabrum que es produeix en ecològic però que per manca de circuits comercials estructurats acaba venent-se com a producte convencional, mentre que d'altra banda hi ha distribuïdors que importen carn de vacum i d'oví i cabrum en ecològic de fora de Catalunya.