Cercar en aquest blog

5/11/2016

Unió de Pagesos reclama la reducció dels índexs de l’IRPF per a la fruita dolça com a mesura urgent per pal·liar els efectes de la greu crisi del sector


Unió de Pagesos reclama al Departament d'Agricultura que revisi les seves dades dels índexs de l'IRPF de la fruita dolça, publicats pel Ministeri d'Hisenda, pel que fa als municipis afectats per danys climatològics per tal que les faci arribar correctament al Ministeri d'Hisenda, i al seu torn, aquest inclogui el sector dels fruiters en l'adequació de mòduls de la Declaració de la Renda del 2015.

El sindicat, que ja va transmetre aquesta petició als responsables del Departament en la Taula sectorial de la fruita del dimarts passat, considera imprescindible una adequació genèrica dels mòduls en préssec i nectarina de cara a la Declaració de la Renda del 2015, com s'ha aconseguit per a altres sectors, tenint en compte la greu crisi de preus que pateix el sector de la fruita dolça des de fa anys i que les mesures aplicades fins ara per recuperar els preus en origen no han estat eficaces.

Unió de Pagesos també demana al Departament una revisió de les dades d'afectacions per danys climàtics dels municipis fructícoles, que l'administració catalana ha enviat al Ministeri, ja que hi ha municipis no inclosos. Després de la reunió de la Taula sectorial Unió de Pagesos va traslladar la relació dels municipis de Lleida al director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ferran de Noguera, que es va comprometre a revisar-ho:

Segrià (pedregades): Aitona (amb danys d'entre el 40 i el 70%), Alcarràs (entre el 40 i el 70%), la Granja d'Escarp (40%), Massalcoreig (40%), Seròs (entre el 40 i el 60%).

A més, el sindicat demana revisar les dades enviades pel Departament de Corbins i Puigverd de Lleida. Els danys de Corbins, segons Agricultura, són del 37%, mentre que altres pobles propers com Torrelameu, Albesa o Torres de Segre, amb danys com a mínim equiparables als de Corbins tenen el doble de reducció de mòduls que Corbins.

A Puigverd de Lleida els danys són, segons el Departament, de només el 38%, quan a altres pobles propers i amb danys com a mínim equiparables als patits per Puigverd de Lleida, com és el cas d'Artesa de Lleida, eren del 71%.

Altres municipis de Catalunya:

La Bisbal de Falset, Margalef i Ulldemolins, amb unes pèrdues per danys climàtics per pedra d'entre el 62% i el 80%.

Tots els municipis de la Ribera d'Ebre, que van patir afectacions de danys per vent superiors al 30% de la producció, però on van tenir major incidència van ser als municipis del Ginestar, Garcia i la Torre de l'Espanyol (entre el 40 i el 60%).

Horta de Sant Joan (Terra Alta), que també ha patit incidències climàtiques que han reduït la producció entorn el 60% en fruita dolça.