Cercar en aquest blog

5/17/2016

Unió de Pagesos reclama que s’incloguin tots els conreus i comarques afectades per situacions excepcionals en l’adequació de l’IRPF

Unió de Pagesos denuncia que existeixen zones de municipis i comarques amb produccions afectades pels temporals i altres adversitats meteorològiques que no han estat considerades en l'Ordre que el Ministeri d'Hisenda va publicar el 6 de maig i que aplica la reducció en els mòduls per a la declaració de la Renda 2015.

El sindicat considera, després de revisar l'Ordre, que no contempla l'adequació de la fiscalitat de les produccions i dels àmbits territorials següents:

En olivera, l'Ordre no preveu la reducció de l'índex de rendiment net dels productes de l'olivera per a les pèrdues significatives de les comarques de la Conca de Barberà i la Terra Alta, ni les superiors al 50 % del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Segarra.

Pel que fa a cereals i herbacis, l'Ordre no contempla la reducció de l'índex de rendiment net de cereals per a la comarca de la Segarra, on les pèrdues per sequera van ser superiors al 40 %.

Tampoc aten la reducció de l'índex de rendiment net per a tota la fruita dolça, malgrat la situació de segon any de crisi aguda de mercat, en part derivada del veto rus; no obstant això, sí que estableix una reducció per a municipis on hi va haver afectació per adversitats climàtiques, tot i que els municipis de Corbins i Puigverd de Lleida, al Segrià, tenen una adequació insuficient en relació amb els mals que van patir. Els municipis pels quals l'Ordre no preveu una reducció però que sí que van patir importants danys per adversitats climàtiques i, per tant, s'haurien d'incloure en l'adequació de l'IRPF són: Aitona, Alcarràs, la Granja d'Escarp,  Massalcoreig i Seròs, al Segrià; la Bisbal de Falset, al Priorat, i tots els de la comarca de la Ribera d'Ebre.

Per al raïm per a vinificació l'Ordre no contempla la reducció de l'índex de rendiment net en denominació d'origen d'Albinyana (Baix Penedès), ni dels municipis de Corbera d'Ebre, Gandesa i Vilalba dels Arcs (Terra Alta), ni dels de la Ribera d'Ebre, excepte Ginestar i Miravet.

En fruita seca, pel que fa a l'avellana, el Ministeri ha exclòs tots els municipis de Catalunya afectats pel podrit i el vent; i en garrofer, els municipis de l'Alt Camp afectats pel podrit.

Unió de Pagesos considera que, per una banda, el Ministeri d'Agricultura ha obviat la crisi de la fruita i, per una altra banda, el Departament d'Agricultura no elabora adequadament les valoracions de danys que es tenen en compte a l'hora de proposar al Mministeri d'Hisenda les adequacions de mòduls, excloent així zones i cultius que, amb les mateixes afectacions, sí que són considerats per altres governs de comunitats autònomes. Aquest fet provoca un greuge comparatiu important, i afecta la competitivitat de les explotacions ubicades a Catalunya.