6/27/2016

Presentació de l'estudi Ofercat 2015 d'usos lingüístics en establiments comercials de Tortosa

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística presenten a Tortosa el principal dades de l'estudi Ofercat 2015. L'acte tindrà lloc el proper 28 de juny, a les 20 hores, al Palau Oliver de Boteller. Hi intervindran l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director territorial de Cultura, Ferran Bladé, la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, i el responsable d'Anàlisi i Avaluació del Consorci per a la Normalització Lingüística, Albert Fabà.

Per fer l'estudi s'han analitzat 329 comerços distribuïts en 7 rutes d'uns 50 comerços cada una. N'hi ha dues que són als principals eixos comercials de la ciutat i la resta es distribueixen, de manera aleatòria, per altres indret del municipi amb l'objectiu d'aconseguir una mostra ben representatitiva de la ciutat. Les dades lingüístiques s'analitzen són, essencialment, la retolació i la llengua d'atenció al client.

El treball té per objectiu contribuir a conèixer quina és l'oferta d'ús de la llengua catalana en el món comercial i saber si hi ha algun sector que sigui prioritari per fomentar-hi el català.

El Departament de Cultura promou l'ús del català al món de l'empresa i el comerç amb diverses accions, com el programa "Català i empresa, ja estàs al dia?" que té com a objectiu sensibilitzar empreses i comerços perquè utilitzin el català en la relació amb els clients i promoure el coneixement de les disposicions lingüístiques del codi de consum.