Cercar en aquest blog

9/30/2016

16è CAP DE SETMANA IBÈRIC: NOU IMPULS A LA RUTA DELS IBERS

La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya, que es va iniciar l'any 1997 i que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven. Està formada per 23 jaciments ibèrics museïtzats, estructurats en vuit itineraris que mostren els escenaris propis de cadascun d'aquests pobles. La Ruta dels Ibers és un referent nacional perquè incorpora jaciments gestionats per institucions molt diverses que consensuen decisions que afecten la museïtzació dels jaciments. 

En el marc de la celebració del 16è Cap de Setmana Ibèric, que se celebra a Catalunya els dies 1 i 2 d'octubre, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural han presentat les noves propostes culturals i turístiques desenvolupades al voltant de la Ruta dels Ibers. Els nous productes s'emmarquen en les accions sobre el territori que impulsa el Museu d'Arqueologia de Catalunya amb l'objectiu de millorar el coneixement i la qualitat de l'experiència en la visita dels jaciments ibèrics catalans. En concret, s'han posat en marxa dos grans projectes: els productes d'experiència turística i la col·lecció de guies de visita dels pobles ibers. 

En relació a les Terres de l'Ebre, de la tribu dels Ilercavons hi formen part els jaciments de La Moleta del Remei (Alcanar), el Castellet de Banyoles (Tivissa), el Coll del Moro (Gandesa) i Sant Miquel (Vinebre). S'han creat productes turístics sota el títol "Escapa't a la Ruta dels Ibers!" i actualment ja es pot gaudir de l'experiència "El Montsià, terra d'ilercavons", ruta de descoberta, de tres dies de durada, que es pot realitzar en grup o individualment i compta amb un material de suport en diversos idiomes (català, castellà, anglès i francès). 

Pel que fa a la difusió dels coneixements sobre la cultura ibèrica que ens proporcionen les excavacions, els jaciments i els equipaments culturals del territori, s'ha posat en marxa la redacció de les guies de visita de cadascun dels pobles ibers a càrrec de coneguts periodistes i escriptors del sector cultural, que es preveu publicar al llarg del 2017; en el cas de les Terres de l'Ebre, els ilercavons estarà a càrrec de Carles Cols. 

 A més, aquest cap de setmana, 1 i 2 d'octubre, se celebra el 16è Cap de setmana ibèric. Aquest any el protagonisme el tindrà el comerç de fa 2.300 anys a petita, mitjana i gran escala, amb el lema "Avui hi ha mercat!". L'organització del Cap de Setmana Ibèric a Alcanar és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament d'Alcanar, el Museu de les Terres de l'Ebre i el Museu d'Arqueologia de Catalunya. Les activitats programades a Alcanar són: Dissabte, 1 d'octubre, de 17.30 a 18.30 h., joc de pistes sobre intercanvi comercial Et canvio blat per plats! al Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O'Connor d'Alcanar. Diumenge, 2 d'octubre, d'11.30 a 12.30 h. visita teatralitzada on s'escenifica un intercanvi comercial "Arriba un vaixell, baixem a la platja!" al poblat iber de la Moleta del Remei (Alcanar).