9/30/2016

El Govern anima el territori a implicar-se en l'estratègia d'innovació de Catalunya, finançada amb 406 M de la UE



Presentació del Pla d'Acció de la RIS3CAT a les Terres de l'Ebre
La Generalitat vol donar a conèixer al territori les actuacions de suport a  la innovació del Pla d'acció de la RIS3CAT, que manté com a principal objectiu transformar el coneixement i la tecnologia en valor econòmic i social. Dit d'una altra manera: es tracta de visualitzar el pas de l'anterior model basat en la construcció d'infraestructures i equipaments d'R+D, a la transferència tecnològica al teixit empresarial i als projectes col·laboratius d'innovació.
 
Amb l'objectiu d'informar sobre el conjunt d'instruments disponibles, els calendaris previstos i la participació dels diversos agents, l'administració catalana ha iniciat una ronda de sessions informatives del Pla d'acció de la RIS3CAT, per aproximar al territori la nova estratègia d'innovació impulsada per la Comissió Europea. Abans de la trobada d'avui amb els agents econòmics de les Terres de l'Ebre, s'han organitzat sessions informatives a Girona, Lleida, Tarragona, la Catalunya central i l'Alt Pirineu. L'objectiu de la iniciativa, liderada pel Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda en col·laboració amb els departaments d'Empresa i Coneixement i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, és explicar els eixos d'actuació de la RIS3CAT, divulgar qui pot participar en els plans de recerca i innovació i donar a conèixer les convocatòries dels ajuts.  
 
El passat 7 de juny el Govern va aprovar el mecanisme de finançament que garanteix un calendari estable pel conjunt d'instruments i convocatòries que despleguen l'estratègia RIS3CAT en el període 2016-2018. Aquest sistema permet vehicular 406 milions d'euros del programa operatiu Feder de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema d'R+D+i de Catalunya, que suposarà un volum d'inversió superior als 1.000 milions d'euros.
 
Actuacions de la RIS3CAT
 
Comunitats RIS3CAT:  La línia de subvencions dóna suport a actuacions conjuntes de grans agrupacions d'empreses i agents del sistema d'R+D+I d'un àmbit sectorial, per millorar la competitivitat mitjançant l'aplicació de tecnologies transversals. A la primera convocatòria de comunitats RIS3CAT, que s'ha resolt el passat mes de juny, s'han seleccionat 5 comunitats RIS3CAT, que rebran 19,1 milions d'euros per desenvolupar projectes col·laboratius d'innovació per un valor de 43,8 milions d'euros. Hi participen 1.300 professionals, 38 empreses i 64 agents del sistema d'R+D (universitats, centres tecnològics i de recerca, administració pública i ciutadania). Aquestes cinc iniciatives desenvoluparan projectes en àmbits tan diversos com: aplicacions digitals per a teràpies i biotecnologia en salut, coordinades per Biocat; energia sostenible i eficient (IREC); alimentació saludable i segura (IRTA); mobilitat (Ficosa); i nous dispositius de diagnòstic i big data aplicades a la salut (LEITAT).
 
Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT): La línia de subvencions de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), de 50 MEUR, té com a principal destinatària l'administració local, que ha d'impulsar projectes innovadors en col·laboració amb els agents de recerca i innovació i el teixit econòmic del seu territori.
 
Nuclis tecnològics: La línia de subvencions de nuclis tecnològics té com a destinataris empreses que, en cooperació amb agents del sistema d'R+D+I, donen resposta a un repte tecnològic. Les  convocatòries són anuals de 5 MEUR.
 
Participació de l'administració i la ciutadania: L'administració pública també és protagonista de la RIS3CAT, amb projectes com la compra pública d'innovació. A Catalunya, l'any 2015 els departaments de la Generalitat i el seu sector públic van realitzar compres públiques per un import global de 2.529 milions d'euros. Només que una petita part d'aquestes compres es fessin amb criteris d'innovació es donaria un impuls molt important a la innovació del nostre teixit empresarial. La RIS3CAT destina 50 MEUR per impulsar projectes de compra pública d'innovació.
 
D'altra banda, el marc de la RIS3CAT també vol involucrar la ciutadania, en el doble paper de destinatària principal de la innovació i, al mateix temps, d'actor en la cerca de solucions als principals reptes econòmics i socials. La irrupció de les TIC i, en particular, d'Internet, està portant a una democratització de la innovació i a una obertura dels seus processos. Així doncs, en els darrers anys s'han creat  noves estructures d'innovació oberta i col·laborativa (com living labs, fablabs, xarxes d'innovació social, etc), nous tipus de treball i noves formes d'economia (espais de coworking, economia circular, economia col·laborativa) que reforcen el protagonisme dels usuaris en els processos d'innovació.