Cercar en aquest blog

9/12/2016

La música de pandero i la subhasta de coques, les novetats de la 7a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

Arriba la 7a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i l'associació riberenca Lo Fardell Patxetí amb el suport de tots els ajuntaments de la comarca i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). La cita és aquest pròxim dissabte, 17 de setembre, a partir de les 5 de la tarda, a la Pista de Garcia, i estarà amanida d'importants novetats que s'incorporaran a partir d'ara a aquesta festa anual. 

Així, d'una banda, es podrà escoltar la música de pandero i, de l'altra, s'introduirà la subhasta de coques, una tradició molt lligada al ball de la jota i que dóna nom a moltes de les ballades de festa major als pobles, en el tradicional ball de coques. A més, mantindrà com és tradició ja d'aquesta festa la ballada de totes les jotes de la Ribera, Aquesta nova edició de la festa s'ha presentat avui a la seu del Consell Comarcal, on la Consellera de Cultura, Margarita Daura, ha volgut reconèixer el paper que han jugat els ajuntaments i lo Fardell Patxetí en la recuperació de la jota a al comarca els darrers anys, remarcant que aquest ball "és un dels símbols d'identitat i peculiaritats de la nostra terra".

Daura ha esperonat als pobles i agents culturals a continuar ballant la jota, com a garantia que es mantingui viu aquest patrimoni de la Ribera. Recuperació de la música de pandero La primera de les novetats és la música de pandero, cançons tradicionals que es tocaven amb un petit instrument de percussió fins a principis del segle XX arreu del país i que tenen en comú amb la jota la improvisació de la seva lletra per part dels cantadors, generalment dones.