Cercar en aquest blog

9/21/2016

Unió de Pagesos denuncia un increment desmesurat dels costos de producció de clementines i taronges per la sequera, que només en fitosanitaris és del 100%

Unió de Pagesos alerta que la sequera que estan patint aquest any les comarques de l'Ebre ha provocat, ja abans de començar la nova campanya de cítrics, un augment desmesurat dels costos de producció que agreuja encara més la situació de les explotacions de cítrics, que des de fa anys tenen pèrdues. La sequera hídrica, és a dir, la manca d'aigua de pluja disponible necessària per al desenvolupament del cultiu, ja ha causat un augment del cost del reg d'entre un 40 i un 50% respecte a l'any passat, i d'entre un 20 i un 30% respecte a un any normal, que és de mitjana d'uns 650 euros per hectàrea. Aquest any els productors ja porten, només per aquest concepte, un augment mitjà de costos de 200 euros per hectàrea.

 

El sindicat adverteix que la sequera ambiental també ha provocat una major incidència de determinades plagues, que en el cultiu de les clementines (el 80% de la producció de cítrics a Catalunya), ha implicat un encariment del 100% del cost dels tractaments fitosanitaris, que passen de 612 euros per hectàrea de mitjana a 1.200 euros per hectàrea. Tot això en un cultiu que en els darrers anys suporta marges econòmics negatius com a conseqüència d'una greu crisi de preus.

 

Unió de Pagesos recorda al Departament d'Agricultura que el Pla d'Acció del sector, consensuat l'any 2014 pel sindicat, diverses cooperatives i el propi Departament, no s'ha acabat aplicant mai. Per això, el sindicat insisteix a reclamar al Departament i al Govern, tal com els va exposar el juliol passat, en la urgència de donar respostes al sector per aconseguir al valor afegit que es mereix i un major control i reducció dels costos de producció. Per a Unió de Pagesos, cal actuar perquè els citricultors catalans puguin accedir a varietats noves, sobretot mandarines, i crear i potenciar la marca Cítrics Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera, ja que ambdues accions permetrien millorar l'accés al mercat i aconseguir un millor preu de la fruita.