10/04/2016

La V Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat debatrà sobre l’arqueologia i el món local

L'Arqueologia i el món local és el tema central de la V Trobada de Centres d'Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat que se celebrarà el pròxim dia 15 d'octubre al castell de Masricart de la Canonja. Aquesta activitat està organitzada per l'Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana i el Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví, centre amfitrió. Els organitzadors han explicat que el centre d'interès s'ha escollit, "perquè és un tema força treballat pels centres d'estudis de les comarques implicades. Han dedicat nombrosos estudis, excavacions i altres activitats a aquesta disciplina".


La primera taula  rodona de la jornada porta per títol "Arqueologia i món local" i hi intervindran Maria Adserias, arqueòloga territorial del Departament de Cultura a Tarragona; Samuel Burguete, de la Secció d'Arqueologia de l'Institut d'Estudis Vallencs, i Jaume Massó, arqueòleg i historiador. La moderació anirà a càrrec de Francesc Roig, president del Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví. Seguidament, la investigadora de l'Institut de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Palmira Saladié, impartirà la conferència "L'arqueologia prehistòrica al Barranc de la Boella".


L'activitat següent serà una taula d'experiències, pensada per a presentar 5 experiències de centres d'estudis i arqueologia en el seu àmbit territorial més directe. Els centres i temes que s'hi tractaran són: el Centre d'Estudis del Gaià, parlarà sobre els castells del Gaià; l'Institut d'Estudis Vallencs, sobre la revisió i reconstrucció de l'excavació del jaciment ibèric del Vilar de 1984; el Centre d'Estudis Alcoverencs, sobre el seu paper en el coneixement i la difusió de l'arqueologia local; el Centre d'Estudis Comarcals de la Conca de Barberà, sobre el compromís amb el territori de la recerca arqueològica i compromís; i la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, sobre la digitalització del seu Butlletí i la seva incorporació al repositori de revistes catalanes, RACO. També hi haurà un espai reservat perquè les entitats que vulguin compartir projectes nous hi puguin dedicar uns minuts. La trobada es tancarà amb una visita guiada al jaciment del Barranc de la Boella, a càrrec de Josep Vallverdú, investigador de l'IPHES de la URV.


La inscripció a la jornada és gratuïta. S'ha de formalitzar abans del dia 11 d'octubre a l'adreça merce@irmu.org o al telèfon 977 40 17 57. Si es vol assistir al dinar, té un preu de 17 euros. La jornada està adreçada a centres d'estudis, entitats culturals i investigadors, però també resta  oberta a tothom que tingui interès en els temes a tractar.