Cercar en aquest blog

10/01/2016

Unió de Pagesos alerta que la recuperació de preus en fruita dolça d’enguany és insuficient per compensar les dues campanyes anteriors amb preus sota costos de producció

La collita de la fruita dolça d'enguany s'ha caracteritzat per una disminució de la producció en préssec i nectarina, també en pera, i una lleu increment en poma, respecte els quilos produïts el 2015. A l'espera de rebre les liquidacions definitives de preus, el sector tem que la recuperació del preu en préssec i nectarina estigui per sota les expectatives, cosa que fa pensar que serà insuficient per compensar dues campanyes seguides amb preus sota costos de producció. Respecte les liquidacions de pera i poma els fructicultors esperen que es mantinguin per sobre costos de producció i que la poma de bon calibre es pagui a molt bon preu, ja que no n'hi ha gaire en el mercat.

Davant tres anys amb dificultats, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, Unió de Pagesos posa de relleu que el sector fructícola català ha d'iniciar un nou cicle basat en la transparència del mercat i l'ordenació del sector envers aquest. L'anàlisi de la jornada 'Recuperem el preu de la fruita dolça' que se celebra aquest matí va en el sentit que el sector ha d'utilitzar els recursos que té a l'abast, ja que és un sector bàsicament exportador, on el consum intern disminueix, té un mercat amb pocs compradors que dificulten la recuperació del preu i ha comprovat que la Comissió Europea no pensa intercedir en les crisis de preus de la fruita.

 

Per tant, en primer lloc, Unió de Pagesos compta que el 2017 l'Administració catalana haurà desenvolupat l'observatori agroalimentari de preus, per evitar haver de continuar una campanya més amb preus de referència que cal posar en dubte: aquesta mateixa setmana Mercolleida ha protagonitzat una polèmica perquè les cotitzacions de la poma golden no reflectien el preu real del mercat, finalment la mateixa llotja ha hagut de corregir-se. Unió de Pagesos va aconseguir introduir el 2015 dins de la Llei d'organitzacions interprofessionals la necessitat de considerar els preus agraris com a dades d'interès públic per la Generalitat i així garantir una informació de preus procedents d'una mostra estadísticament significativa d'operacions realment efectuades. Uns preus transparents han d'afavorir la millora de la presa de decisions de les nostres cooperatives i centrals a l'hora de vendre.

En segon lloc, la ja sol·licitada circumscripció econòmica de la fruita per l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), ha de servir la campanya vinent per implantar els acords a què arribi el sector a tots els operadors catalans, en una situació de crisi o per recuperar el preu en origen de la fruita. Unió de Pagesos considera prioritari que el sector es dediqui aquest hivern a acordar mesures davant futures crisis i estratègies que permetin recuperar el preu de la fruita.

A banda d'aquest dos nous instruments, el sindicat continua reclamant polítiques agràries de suport envers la fructicultura catalana, la qual produeix més de la meitat de poma i pera de l'Estat i entre el 30% i el 35% de préssec i nectarina. Demana al Departament que els ajuts a la modernització no exclogui els productors de la fruita dolça encara que els titulars no siguin joves a dones, perquè deixa sense opció les explotacions agràries prioritàries situades en les zones més fèrtils de Catalunya. Tampoc és acceptable l'exclusió de beneficiaris i reducció dels ajuts d'agroambient i clima del Programa de Desenvolupament Rural a la producció integrada, als sistemes alternatius de lluita química i a la producció ecològica. A l'administració estatal, el sindicat continua reclamant l'articulació d'un nou pla de reconversió varietal i que agiliti el registre de productes fitosanitaris.