Cercar en aquest blog

12/21/2016

El grup d'experts presenta les 15 accions que s'estan treballant en el marc del Pla d'acció del sector lleter català


Moment de la trobada
Moment de la trobada
Aquest matí, en el marc de la Taula Sectorial de la Llet celebrada al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s'han presentat les 15 propostes que s'estan treballant en el marc del Pla d'acció del sector lleter català. Un pla definit per un grup d'experts format per representants del sector lleter, l'Administració i especialistes en la matèria a fi d'aportar instruments que permetin millorar la sostenibilitat econòmica i ambiental de les explotacions i l'eficiència de la indústria lletera.
 
Entre aquestes 15 accions destaca l'organització de Jornades de difusió per la millora de l'eficiència del sector làctic a Vic, Girona, Lleida i Alt Urgell/Cerdanya, dintre del pla de formació del PATT. Amb aquestes trobades es vol transmetre al sector informació rellevant al respecte de les explotacions lleteres i en concret en l'àmbit dels costos de producció, eficiència, etc.
 
D'altra banda, el pla també conté mesures encaminades a fomentar la innovació en el sector i buscar possibles productes làctics innovadors .
 
Pel que fa la internacionalització, es preveu l'acompanyament a empreses catalanes en les tasques de internacionalització (fires, ...), això com missions inverses amb potencials clients internacionals i la detecció d'empreses amb potencialitat per internacionalitzar-se i ajudar-les a que facin les passes necessàries.
 
El pla també preveu accions per concentrar l'oferta a través de plataformes de comercialització que agrupin el major nombre possible de productors per tal de poder trobar projectes de més valor afegit.
 
En aquets sentit es planteja proposar al sector que assumeixi el lideratge de la iniciativa, amb el suport del DARP, així com convocar les cooperatives lleteres, per a proposar-les la seva participació en la plataforma de comercialització conjunta, amb l'objectiu de concentrar oferta i obtenir un major preu de venda de la llet.
 
Altres accions plantegen la possibilitat de diversificació cap a la producció ecològica i la  promoció de la venda de llet crua i la promoció de  productes com el  mató.
 
Es revisa el decret d'Ordenació d'Explotacions Ramaderes
 
Un altre de les novetats que s'ha anunciat a la Taula Sectorial d'avui és la revisió del decret d'Ordenació d'Explotacions Ramaderes que inclourà l'eliminació de l'obligació de la disposició de la tanca perimetral per a  les explotacions intensives de reproducció i reposició de les espècies bovina, ovina i de cabrum, que són les que actualment estan obligades a disposar de tanca tant a les noves instal•lacions com a les modificacions de les existents.
 
No obstant, tot i la modificació prevista, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, s'ha mostrat convençuda que "la instal•lació d'una tanca perimetral és una molt bona mesura de bioseguretat, que ajuda a protegir els animals de l'entrada i difusió de malalties infecto-contagioses i parasitàries a l'explotació, principalment transmeses per la fauna salvatge, i per tant sempre caldrà recomanar la seva instal•lació".
 
Els ajuts al sector
 
Pel que fa l'ordre d'ajuts del Ministeri d'Agricultura per a estabilitzar el mercat, fomentar el desenvolupament sostenible i millorar la liquiditat de les explotacions lleteres, el departament ja va mostrar-se en desacord pel perjudici que suposa pels nostres sectors productius.
 
En aquest sentit, Masjuan ha recordat que des de Catalunya "ens oposarem als criteris plantejats pel Ministeri. El Departament defensarà que s'estableixen criteris objectius, basats en la producció de les explotacions, amb el límits que assegurin el màxim suport al model d'explotació sostenible del país".