Cercar en aquest blog

12/19/2016

Esquerra demanarà al Congrés de Diputats actualitzar els plans d’emergència nuclear perquè estan obsolets

Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat aquest matí el contingut de la Proposició No de Llei (PNL) que ha registrat al Congrés de Diputats per actualitzar els plans d'emergència nuclear de la demarcació de Tarragona i dotar-los de mitjans per a una implementació efectiva. El diputat Jordi Salvador ha qualificat de 'desfasats i obsolets' aquests plans i ha denunciat el 'menyspreu dels seus responsables cap als municipis afectats'. Segons el diputat, arran de l'accident de Fukushima, 'la urgència i necessitat d'actualitzar els plans s'ha fet més palesa'.
 
Tenint present que no tots els municipis propers a les centrals nuclears disposen de cobertura de telefonia mòbil, Salvador ha afirmat que, 'en aquests moments, pel que fa a infraestructures viàries, de ferrocarril i de telefonia mòbil, no estem a l'alçada del que hauria de ser per a una zona nuclear'. El diputat republicà ha invitat la vicepresidenta del Govern espanyol a visitar les àrees nuclears catalanes en alguns dels seus habituals viatges a Catalunya. També  ha exigit al president del Consejo de Seguridad Nuclear que compleixi el compromís de visitar, per primera vegada, les àrees nuclears catalanes i veure en primera persona les deficiències en infraestructures i la manca de mitjans.
 
L'alcalde de Benissanet, Xavier Arbó, ha advertit que 'no s'ha fet mai un simulacre del Pla d'Emergència Nuclear amb participació de la població'. Segons Arbó, 'és sorprenent que jo, com a alcalde, avui per avui, no sé cap a on dirigir els 1.200 habitants del meu poble en cas d'emergència nuclear'.
 
Per la seva part, l'alcalde de la Granadella, Carles Gibert, ha explicat que els pobles que estant ubicats entre 10 i 20 quilòmetres de les centrals gairebé no tenen cap recurs per afrontar una situació d'emergència nuclear. 'Estem parlant que se'ns donen entre 2.000 i 3.000 € per a unes carreteres pròpies del tercer món per les quals, en cas d'emergència nuclear, no podem evacuar la gent, ni sabem com fer-ho, ni quins protocols hem de seguir. I que tenim un Pla PENTA dels anys vuitanta que només actualitza els telèfons quan van canviant els ajuntaments i ens aporta zero recursos', a manifestat Gibert abans de reclamar el traspàs de les competències en seguretat nuclear per a la Generalitat de Catalunya i denunciar que 'el PENTA està totalment obsolet, i el risc nuclear no entén ni de províncies ni de comarques'.
 
La PNL republicana demana  revisar, modernitzar i adequar els plans d'emergència nuclear actuals i efectuar una auditoria externa amb experts independents des d'un organisme internacional. També exigeix reformular els radis dels plans implementant una nova subzona IIA, que inclouria els nuclis de població situats dins d'un radi d'entre 10 i 20 km des de la central nuclear. Segons Salvador, 'així es dividiria en dos parts la zona II actual i la nova subzona IIA inclouria 34 municipis de les comarques del Baix Camp, el Baix Ebre, les Garrigues, el Priorat, el Segrià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que no disposen dels mitjans necessaris per afrontar una situació d'emergència'.
 
Per equiparar els mecanismes de protecció civil d'aquests municipis amb els inclosos a la zona I (de 0 a 10 quilòmetres de la central), Esquerra  demana la creació d'una partida pressupostària extraordinària. A més, també proposa la transposició total i immediata de la Directiva 2014/87/EURATOM, que fixa un marc comunitari per a la seguretat nuclear.
 
El senador republicà de les Terres de l'Ebre, Miquel Aubà, i el diputat al Parlament de Catalunya, Ferran Civit, també han estat presents en la presentació de la PNL.