Cercar en aquest blog

12/14/2016

Exposició al Museu Terracota Modelats en paper Manolo Ripollés


Del 15 de desembre de 2016 al 29 de gener de 2017, el Museu Terracota (baixos de l'Ajuntament de la Galera) acollirà una exposició de modelats de paper coordinada pel Taller d'Art Cinta Dalmau de Tortosa.

El Taller, és la tretzena vegada que ens visita, i, com sempre, és un plaer rebre'ls ja que sempre ens aporta Art innovador i de qualitat. Aquesta serà, de moment,  la darrera exposició que ens coordina, ja que tanca el seu projecte, després d'un període de deu anys de durada. Esperem en un futur no molt llunyà, poder tornar a tenir la seva col·laboració ja que l'espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota gràcies a la coordinació del Taller, ha ofert obres exquisides de la mà d'artistes excel·lents de les Terres de l'Ebre, i, de més enllà, a través de pràcticament totes les disciplines artístiques posant un especial èmfasi en la ceràmica, nexe d'unió amb el discurs museogràfic de l'espai permanent del nostre centre.

Així des de l'any 2011 que vam començar la nostra relació amb el Taller hem acollit els següents artistes: Mikel Borràs (pintura), Cinta Dalmau (ceràmica), Joan Salvat (escultura), Roberto Martí (pintura i escultura), Sílvia Bonet (ceràmica), Joan Galiana (ceràmica), Víctor Coll (pintura), Isabel Jaques (ceràmica), Camil·la Pérez Salvà (ceràmica), Joan Panisello (ceràmica), Miquel Paton (pintura), Xavi Pino (escultura), Teresa Marta Batalla (ceràmica), Sílvia González (ceràmica), Conxita Sancho (ceràmica), Pep Casals (pintura), Jordi Sastre Viñes (pintura), Isabel Cid (ceràmica), Rafel Gandia (ceràmica) i Adolfo Comes (pintura i escultura).

Des d'aquí donem les gràcies a Cinta Dalmau ànima mater del Taller i com no als seus col·laboradors, per haver delectat els nostres sentits de tantes i tantes  estones meravelloses mitjançant les creacions d'aquest conjunt de magnífics i superbs artistes. Gràcies!!!

El Taller d'Art Cinta Dalmau per cloure aquest període de simbiosi perfecta (Taller- Museu Terracota) ens proposa a l'artista d'Amposta Manolo Ripollés, amb una disciplina que fins ara no ens havia dut: el modelat de paper.  

 

Manolo Ripollés començà a exposar la seva obra a mitjans dels anys 70 del segle XX, obra llavors vinculada a les avantguardes històriques i també als fenòmens locals de la cultura catalana.

 

Exposicions com Homenatge a Rafael Alberti (1976). Publicació dels llibres Vespres (1980) i Cicle de la Nit (1981) de Zoraida Burgos amb il·lustracions seves, Fangs de l'Ebre (1998), l'Obsessió de les Dunes (2000), Entre Vents (2005 col·lectiva), Pergamins Oblidats (2009), Modelats en Paper (2014) i moltes altres actuacions son el testimoni dels seus treballs.

 

Manolo ens presenta una pintura amalgamada amb la tècnica del modelat en paper. Una tècnica antiga, original i modesta que li permet expressar d'una manera clara, directa, dolça i exquisida, allò que ens vol transmetre: l'amor que professa a la seva terra, el blau del mar infinit, els colors marronosos del camp, la platja o el cel d'un capvespre ventós, el respecte, l'afecte i l'estima, per aquells petits objectes essencials en la vida quotidiana d'altres temps i ara totalment arraconats. Petits objectes ben fetes, amb les mans, sense pressa amb perseverança i obstinació. Com l'obra de Manolo, amb una tècnica acurada sense defugir del més mínim detall. La pasta de paper li permet modelar les formes suaument  alhora que li dóna llicència per crear volums aconseguint unes composicions esplèndides resultat d'una feina ben feta on el temps invertit no compta el que compta és l'excel·lència, com en el treball artesà.

 

L'obra de Manolo és original i inèdita, tot i que ha posat la seva mirada en grans creadors amb inquietuds estètics semblants a les d'ell, com ara l'italià Giorgio Morandi que dedicà una part essencial de la seva iconografia a estris de la vida quotidiana: gots, ampolles, etc. aquests objectes, es convertien en els màxims protagonistes de les seves composicions. Manolo té també com a protagonistes de les seves composicions ampolles, bols i fins i tot peces de ceràmica antigues que formen part de la quotidianitat d'altres temps...

De l'artista Ives Klein o de Picasso ha pres l'interès pel color blau. Manolo com els grans creadors ha creat obres pràcticament monocromes de blau, que irradien llum, silenci, infinitat i immensitat com el mar o el cel.

 

Les composicions de Manolo, delicades, tècnicament magistrals, inundades de vida, de llum, farcides de fragilitat  i fermesa, anacròniques i contemporànies alhora, posaran el punt i final als lligams que des de fa sis anys s'havien establert entre el Taller d'Art Cinta Dalmau i el Museu Terracota.

 

Una exposició extraordinària, prova, una vegada més, de la sensibilitat, saber fer i exigència del Taller.

 

Us aconsellem que visiteu l'exposició perquè ben segur que us sorprendrà i us provocarà allò que Antoni Tàpies deia que ha de produir una obra d'art: "deixar perplex a l'espectador i fer-lo meditar sobre el sentit de la vida".

Meditar, deixar-nos perplexos i gaudir infinitament, és el que ens permetrà l'obra de Manolo a l'hora que desconnectar per uns moments d'aquest món tan agitat que ens ha tocat viure.

 

Us recordem que l'horari del Museu Terracota (baixos de l'Ajuntament de la Galera) és: dimecres a divendres de 9'30 a 13'30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 h .