Cercar en aquest blog

12/16/2016

Gambús demana a la Comissió Europea que garanteixi la descontaminació total del pantà de Flix

L'eurodiputat Francesc Gambús, del grup de l'EPP, ha presentat avui una pregunta parlamentària d'urgència per tal que la Comissió Europea garanteixi la descontaminació total del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) després de saber-se, segons ha informat TV3, que l'empresa encarregada d'aquests treballs encara no els ha finalitzat malgrat que fa un any va donar per acabada la neteja i fins i tot ha començat a desmuntar la infraestructura.


En l'escrit, Gambús –únic eurodiputat català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu- informa la Comissió de que Acuamed no ha finalitzat les feines encarregades de descontaminació i que encara resta pendent l'extracció de fang contaminat tot i que aquesta companyia, de caràcter públic, va donar-les per acabades el desembre del 2015 després d'un procés iniciat el 2013.


L'eurodiputat ha afirmat que ha de ser la Comissió Europea qui garanteixi no només que tots els treballs de descontaminació arribin a bon port sinó també la seguretat dels ciutadans i ciutadanes que viuen a l'entorn de la factoria d'Ercros. Per aquest motiu ha insistit en el fet que cal que la CE actuï dintre de les competències que li són pròpies.


Francesc Gambús ha presentat diverses preguntes parlamentàries a la Comissió Europea per tal d'interessar-se sobre la descontaminació total del pantà de Flix i del seus voltants i fins i tot aquest passat dimecres va propiciar una reunió a Brussel·les de l'alcalde de la localitat, Marc Mur, amb el director general de Medi Ambient de la CE, Daniel Calleja, per exposar-li la problemàtica.


Així mateix, l'eurodiputat de l'EPP ha denunciat que "els terrenys limítrofs a la planta de Flix també es troben contaminats i representen un perill per als habitants de la zona". Per aquest motiu, ha reclamat un pla integral per descontaminar també l'aigua i el sòl, com ja va fer arribar al director general de Medi Ambient de la Comissió Europea.


Francesc Gambús ha tornat a requerir explicacions sobre la situació dels treballs, ja que gran part dels 148 milions d'euros invertits en les obres de descontaminació provenen de fons de la UE. "La Comissió Europea no hauria de tractar aquest cas com un més, sinó que hauria de tenir una actitud molt més proactiva si les coses no s'estan fent bé", ha reiterat.