12/28/2016

La Generalitat, l'Ajuntament de Flix i Ercros pacten la composició de la Comissió de Seguiment per a la problemàtica ambiental de Flix


Imatge de la reunió
La Comissió d'Informació i Seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix estarà formada, d'entrada,  per 13 experts independents, als quals s'hi podran sumar nous membres. Es tracta d'un òrgan que el Govern es va comprometre a crear per abordar la problemàtica ambiental del municipi derivada de l'activitat industrial de l'empresa Ercros. Així ho han determinat avui durant la reunió mantinguda entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i l'alcalde de Flix, Marc Mur. La reunió ha comptat també amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà,  la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep MariaTost, així com el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix,  i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.
 
El conseller Rull ha subratllat la importància d'aquesta comissió: "Volem tornar a recuperar un espai de confiança", perquè "no pot quedar ni una espurna de dubte que es durà a terme una descontaminació a fons de l'activitat industrial d'Ercros".
 
Els experts escollits per formar part de la comissió han estat proposats per la Generalitat, l'Ajuntament i l'empresa Ercros. A més dels independents, en formaran part representants de diferents unitats de la Generalitat: de l'ARC, de l'ACA, de la Direcció General de Qualitat Ambiental, el Departament de Salut i el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d'Indústria, així com de l'assessoria jurídica de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.
 
La presidència d'aquesta comissió recaurà en la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i la vicepresidència l'ostentarà l'alcalde de Flix. Concretament, els 13 membres independents que integraran la comissió són:
 
1.    Joan Grimalt: Professor i expert en geoquímica orgànica ambiental, és el director de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua i del Centre d'Investigació i Desenvolupament del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
 
2.    Jordi Sunyer: Especialista en epidemiologia ambiental i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra. És cap del programa de Salut infantil d'ISGlobal.
 
3.    Narcís Prat: Catedràtic del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona des del 1986. És membre fundador de la Fundación Nueva Cultura del Agua, i ha participat de forma activa en la definició del model de gestió de l'aigua a Catalunya.
 
4.    Josep Maria Alcañiz Baldellou: Doctor en Ciències Biològiques i catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola de la Universitat Autònoma de Barcelona. Desenvolupa les activitats d'investigació al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).
 
5.    Daniel Fernández Garcia: Professor associat d'enginyeria civil de la UPC. Expert en el comportaments de contaminants organoclorats i redactor de la guia de l'ARC sobre aquesta matèria. És professor al Curs internacional d'hidrogeologia subterrània.
 
6.    Jordi Garcia-Orellana: Doctor en Ciències Físiques, és professor agregat de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca se centra en l'ús de radionúclids naturals i artificials per estudiar diferents tipus de processos ambientals.
 
7.    Pere Josep Jiménez: Enginyer tècnic químic és soci-fundador del Grup de Natura Freixe i coordinador de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Durant 10 anys treballà en l'àmbit de la recerca farmacèutica a Barcelona.
 
8.    Jordi Sierra: Especialista en epidemiologia ambiental, i membre de la Unitat de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.
 
9.    Marta Pujadas: Doctora en ciència i tecnologia ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona i autora d'una tesi sobre la planta química de Flix.
 
10. Vicenç Martí: Professor a la UPC i investigador al Centre Tecnològic de Manresa. Expert en anàlisi de risc.
 
11. Jordi Bruno: És Doctor en Ciències Químiques (KTH Estocolm), compta amb més de 30 anys d'experiència en el camp de la gestió de residus, anàlisi de riscos i estratègies de gestió ambiental. És també Director de la Càtedra d'Empresa Enresa-Enviros de la Universitat Politècnica de Catalunya, i CEO i President de la Junta de Amphos 21 Consulting.
 
12. Santiago Hernández: Professor de la Universitat de Barcelona, Departament de Química Analítica.
 
13. Miguel Villarrubia: Professor de la Universitat de Barcelona, Departament de Química Analítica.
 
La comissió de seguiment abordarà la problemàtica integral de Flix, pel que fa a la descontaminació del riu, la dels sòls i també el desmantellament industrial de la línia de clor de l'empresa, que finalitza la seva activitat al desembre del 2017. La seva primera reunió està prevista per a la tercera setmana de gener.
 
Visita a les obres d'Acuamed
 
El conseller Rull, acompanyat d'una important delegació de Medi Ambient i Sostenibilitat i d'altres membres del Govern, ha aprofitat la visita d'avui a Flix per conèixer sobre el terreny les obres per a la descontaminació del sector Dipòsit i Aubal, així com el recinte industrial d'Ercros.
Durant la visita, el conseller ha  instat l'Estat a incorporar-se a "l'àmbit de de confiança" creat avui a Flix. "Hauria de venir algú a donar explicacions, a donar la cara i a conèixer què esta passant aquí", ha reblat.
 
Rull ha assegurat ha destacat la importància del seguiment exhaustiu dels treballs de descontaminació "perquè en el futur l'activitat econòmica es pugui reprendre amb força a la Ribera d'Ebre i Flix, per sanejar aquest espai i que altres empreses s'hi puguin instal·lar amb garanties".
 
Sobre les obres de descontaminació inacabades d'Acuamed, el conseller ha recordat que va traslladar a la Ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, "la perplexitat del que havia passat" i li va demanar la represa treballs de neteja de la zona de l'embassament, així com la determinació de  les responsabilitats. "És inacceptable que després d'aquella trucada no hàgim tingut cap altra comunicació oficial per part del Ministeri de Medi ambient", ha lamentat.
Imatge de la visita
Per la seva banda, l'alcalde de Flix, Marc Mur, ha coincidit a reclamar la presència del Govern de l'Estat "per donar més explicacions que nosaltres i fixant un calendari de treball, i garantint que les coses es faran bé". Així, ha insistit que "per nosaltres era fonamental la visita del conseller Rull i altres membres de la Generalitat, per demostrar que treballem colze a colze per garantir el futur del nostre municipi". Mur ha defensat que cal treballar perquè "es deixi d'associar el nom de Flix a contaminació" i demostrar que aquest municipi i la Ribera d'Ebre "és lloc on s'hi pot viure i treballar".