Cercar en aquest blog

12/14/2016

Serret: "Els productes agroalimentaris catalans han entrat i són presents en pràcticament tots els mercats del món"


La consellera Serret durant l'acte  de celebració del 30è aniversari de Prodeca
La consellera Serret durant l'acte de celebració del 30è aniversari de Prodeca
Prodeca celebra el seu 30è aniversari amb un acte al World Trade Center de Barcelona amb l'assistència de més de 250 persones
 
El 2016 les exportacions agroalimentàries batran rècords i superaran els 9 milions d'euros
 
L'exportació del sector agroalimentari català ha crescut un 47,20% en els últims cinc anys i s'han pràcticament doblat (+91%) en els darrers 10 anys
 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret,  ha aprofitat la celebració del 30è aniversari de Prodeca per posar en relleu la potència i la vitalitat del sector agroalimentari català i el gran impuls que aquest ha fet quant a la internacionalització.
 
Serret ha ressaltat que durant l'any 2016, les exportacions agroalimentàriescatalanes batran rècord i superaran amb tota probabilitat els 9.101 milions d'euros de l'any 2015. "El sector agroalimentari català ha fet un pas sense precedents d'obertura, internacionalització i innovació. Això s'ha reflectit en què els nostres productes han entrat i són presents en pràcticament tots els mercats del món".
 
De fet, la consellera ha explicat que en els últims trenta anys sector i Administració han fet un gran salt qualitatiu  i una important aposta tant per la internacionalització com per garantir la qualitat de vida al sector i al territori. "Hem d'exportar valor afegit i facilitar l'entrada a tots els mercats possibles, ja que la marca Catalunya cada vegada es posiciona més i els nostres productes es visualitzen en els estàndards de màxima qualitat".
 
Serret ha afirmat que Prodeca continuarà treballant al costat del sector i recolzant la internacionalització de les empreses catalanes. Per aquest motiu, s'ha reforçat el seu pressupost, es crearan noves iniciatives, com el Wine Business Fòrum, es continuaran fent aquelles que han donat bons rèdits, com el Fruit Business Fòrum i el Meat Business Fòrum, i es continuarà apostant per estar present a les fires internacionals més importants.
 
Prodeca ha celebrat el seu 30è aniversari amb un acte al World Trade Center de Barcelona, en el transcurs del qual ha tingut lloc una taula rodona, conduïda pel periodista i director del programa Valor afegit, Albert Closas, on empresaris del sector han explicat la seva experiència en l'obertura de nous mercats a l'exterior i el suport que han rebut de Prodeca.
 
Catalunya és un dels primers clústers agroalimentaris europeus
 
En aquests darrers 30 anys, el sector ha fet una gran aposta per la internacionalització i les exportacions s'han incrementat en més d'un 1.200%. L'exportació del sector agroalimentari català ha crescut un 47,20% en els últims cinc anys i s'han pràcticament doblat (+91%) en els darrers 10 anys
 
Actualment Catalunya és un dels primers clústers agroalimentaris europeus. Alhora és una de las primeres regions d'Europa amb el major increment en valor de las exportacions d'aliments i begudes al 2015: Catalunya (+ 9.95 %), França (+3.97%), Alemanya (+ 3.67%) i Dinamarca (+ 1,90%).
L'exportació del sector agroalimentari català ha crescut un 47,20% en els últims cinc anys i s'han pràcticament doblat (+91%) en els darrers 10 anys
 
Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans són França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Japó, i els principals venedors a Catalunya són França, Alemanya, Brasil, Estats Units i Itàlia.
 
Els productes de primera transformació són els que més creixen
 
Durant els primers 9 mesos de l'any 2016, els productes de primera transformació són els que, en xifres absolutes, han experimentat un major creixement en relació al mateix període de l'any anterior. En conjunt, suposen més de la meitat (56%) del total exportat.
 
La partida de carn i despulles és la més important per volum econòmic i enguany ha augmentat 186 milions (10,4%). Les exportacions d'oli han augmentat durant els darrers dos anys i d'aquesta manera s'ha superat la baixada que hi va haver l'any  2014. Pel que fa a les begudes, les exportacions s'han mantingut i aguantat. Finalment, la fruita va tenir un augment en les exportacions molt important l'any 2015 (100 milions més respecte el 2014). Aquest any ha baixat una mica el seu valor, però encara es manté en bons nivells.
 
Per primer cop les importacions es cobriran amb les exportacions
 
En els darrers 10 anys, les importacions han augmentat un 38,3%, mentre que les exportacions ho han fet un 91%. Això ha fet que la taxa de cobertura passés del 68% l'any 2006 al 94% l'any 2015, i al 99,8% al setembre de 2016, fet que fa preveure que al 2016, per primer cop les importacions es cobriran amb les exportacions.
 
Sectorialment, les tres primeres partides de les importacions corresponen a llavors d'oleaginoses, cereals i residus de la indústria alimentària, les quals totalitzen 2.870 milions d'€, totes tres destinades principalment a l'alimentació animal. Enfront d'aquestes importacions, destaca clarament sobre les altres la partida d'exportació de carn i despulles comestibles, amb 2.420,5 milions d'euros, cosa que evidencia el fet conegut que Catalunya és un país exportador de carn, la qual prové d'una ramaderia intensiva alimentada amb matèries primeres que prèviament s'han importat en bona part.
 
Després de la carn, les begudes amb 978 M€ (inclouen el vi i cava amb un import de 606 M€) i les fruites (942 M€) són la segona i la tercera partida d'exportació més quantioses. En canvi, les partides més quantioses d'importació, després de les relacionades anteriorment, són les que inclouen peixos i mariscs, cafè i te, i la llet i els productes lactis.
 
Motor de l'economia catalana
 
El sector de l'alimentació i begudes, primera indústria manufacturera a  indústria a Catalunya en ocupació, no només és un dels sector més important de l'economia, sinó també un dels àmbit amb més oportunitats de creixement. De fet, els experts coincideixen a assenyalar que el sector agroalimentari es perfila com un gran motor per a la recuperació de l'economia catalana.
 
Amb més de 3.400 empreses, el 3,6% del Producte Interior Brut (PIB) català, el 18,6% del PIB industrial i un 15% del Valor Afegit Brut (VAB), constitueix un dels sectors exportadors més dinàmics de l'economia catalana, com ho prova l'augment, any rere any i malgrat la crisi, tant del volum econòmic de les exportacions agroalimentàries catalanes com del percentatge del sector alimentari respecte al total de sectors. De fet, l'agroalimentari és el tercer sector exportador de Catalunya (14,27% en valor del total d'exportacions catalanes).