Cercar en aquest blog

12/22/2016

Unió de Pagesos aconsegueix que el Parlament estableixi que els preus agroalimentaris són estadístiques d’interès de la Generalitat


 

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 i de modificació de la Llei 23/1998, del 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, la qual recull, a proposta de Unió de Pagesos, que en l'àmbit de l'economia de l'activitat estadística d'aquest pla es plantegi potenciar les estadístiques dels preus agroalimentaris i, per tant, que els preus agroalimentaris esdevenen estadístiques d'interès de la Generalitat. El sindicat va fer aquesta proposta en els últims mesos tant al Govern com als grups parlamentaris.

 

Unió de Pagesos va aconseguir l'any passat que la Llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, incorporés la necessitat d'estudiar la viabilitat per tal que els preus dels productes agroalimentaris i les seves categories tinguessin caràcter d'estadístiques d'interès de la Generalitat i que, si s'escau, passessin a formar part del banc de dades de l'Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de Catalunya. L'aprovació avui de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 comportarà que a partir del proper gener, un primer grup de productes (avellana, ametlla, conill i fruita dolça), tal i com el Govern ja ha fet públic a instància també del sindicat, disposi d'una estadística oficial i transparent de les cotitzacions reals en el mercat català.

 

L'establiment d'estadística d'interès de la Generalitat dels preus agroalimentaris obligarà els compradors dels productes en origen i, si s'escau, dels de segones vendes per als productes condicionats o de primera transformació, a subministrar a l'Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de Catalunya informació veraç dels volums i preus unitaris corresponents a cada categoria de producte.

 

El sindicat valora que l'aprovació d'aquesta llei és un primer pas efectiu per disposar d'un mercat català transparent amb l'objectiu d'assolir un comerç just i equitatiu, així com d'un sistema fidedigne i actualitzat permanentment per, si cal, desencadenar els mecanismes de crisi previstos a la Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris de la Unió Europea. La mancança d'aquesta normativa va suposar que no es poguessin activar els mecanismes de crisi per part de la Comissió Europea en el cas del sector de la fruita dolça els dos últims estius.

 

Unió de Pagesos recorda al Govern que fa més d'un any que té pendent adoptar el Reglament de desplegament de la Llei 18/2015 pel que fa al reconeixement d'organitzacions interprofessionals, i al Departament d'Agricultura, que té pendent establir el procediment per al reconeixement d'organitzacions de productors per a qualsevol producció, de les seves associacions, de les activitats que poden externalitzar i de les extensions de normes en el seu àmbit, i també l'homologació de contractes tipus agroalimentaris. El sindicat considera que aquests mecanismes, inclosos en l'OCM dels productes agraris que va entrar en vigor el 2014, són imprescindibles tant per a la pagesia com per reequilibrar la cadena alimentària.