12/23/2016

Unió de Pagesos aconsegueix que el Departament retiri l’obligatorietat d’instal·lar una tanca perimetral en les explotacions de boví, oví i cabrum


Unió de Pagesos ha aconseguit que el Departament d'Agricultura elimini l'obligatorietat d'instal·lar una tanca perimetral per a les explotacions intensives de boví, oví i cabrum, decisió que recollirà la modificació del decret d'Ordenació de les explotacions ramaderes, tot i que no es publicarà fins mitjan del 2017, segons van informar els responsables d'Agricultura en la Taula Sectorial de la Llet el 21 de desembre. El sindicat ja havia demanat abans de l'aprovació del decret que s'eliminés aquest requisit, ja que situava els ramaders catalans en una posició de desavantatge i de pèrdua de competitivitat respecte a la resta de productors de l'Estat.

 

A més del cost elevat de la instal·lació, que se sumava a les despeses dels ramaders en un context de greu crisi del sector, la tanca plantejava un problema de maneig i estructura, ja que l'explotació normalment està formada per diverses unitats amb continuïtat amb els camps de conreu. La feina del ramader implica el moviment continu entre unitats i la sortida i entrada entre l'explotació i els camps de conreu, i l'existència d'una tanca, en la majoria de casos, no feia possible treballar en condicions òptimes.

 

El sindicat recorda que també hi ha un aspecte legal que desaconsella aquesta mesura, tenint en compte que moltes explotacions estan travessades per camins públics i que les normes urbanístiques sovint són incompatibles amb la instal·lació de la tanca.