Cercar en aquest blog

1/18/2017

Aubà: ‘La supervivència del delta de l’Ebre passa per aconseguir més aportació de sediments’


La comissió del Senat de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha debatut aquest matí la moció presentada pel republicà Miquel Aubà que demanava una partida econòmica per fer un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre cap a la desembocadura, i la redacció d'un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l'Ebre. La moció, que ha incorporat una esmena d'Unidos Podemos, ha comptat amb el suport de tots els grups excepte del PP i Coalición Canaria, per la qual cosa ha estat rebutjada.
 
El senador Aubà ha manifestat que 'a Esquerra, no defallirem en la defensa del riu i el delta de l'Ebre i, per tant, traslladarem la moció al Congrés dels Diputats per aconseguir que s'aprovi'. D'altra banda, ha lamentat l'actitud del PP: 'ens torna a demostrar que només l'interessa el riu i el Delta per transvasar-ne l'aigua'.
 
Aubà, durant la intervenció, ha advertit que 'la supervivència futura del Delta de l'Ebre passa per aconseguir més aportació de sediments'. És per això que ha demanat 'actuacions urgents i efectives en la gestió, transferència i aportació d'un volum més gran de sediments cap a la desembocadura i la plana deltaica per poder aturar la regressió de la costa, l'esfondrament i la subsidència dels terrenys deltaics, i fer front a l'amenaça d'inundació d'aigua marina de diverses zones provocada per l'increment del nivell del mar'.
 
El senador republicà ha criticat que ni el projecte general d'Estrategia Nacional del Río Ebro ni el Pla hidrològic de la Conca de l'Ebre tinguin prevista cap actuació per augmentar l'aportació de sediments al Delta. Pel que fa als mecanismes de transferir els sediments cap a la desembocadura, Aubà ha denunciat que els embassaments de Mequinensa i Riba-roja d'Ebre mai no han obert les comportes de fons per facilitar el transport de sediments.
 
Davant d'aquet fet, Aubà ha explicat que hi ha actuacions tècniques elaborades per transportar aquests sediments retinguts fins a la desembocadura, però que falta posar-les en pràctica mitjançant la prova pilot que ha demanat avui el grup d'Esquerra Republicana.