Cercar en aquest blog

1/28/2017

Homenatge als 34 veïns morts en els Fets de la Fatarella de l'any 1937

La Fatarella ha celebrat per primera vegada en 80 anys un acte de record als 34 veïns morts en els tràgics esdeveniments succeïts al municipi durant els darrers dies de gener de 1937, en plena Guerra Civil, coneguts amb el nom dels Fets de la Fatarella. Coincidint amb el 80è aniversari d'aquells esdeveniments, s'ha inaugurat un monument a l'entorn de l'ermita de la Misericòrdia, on es van enterrar les víctimes, i s'ha descobert una placa en la seua memòria.

Els actes han començat amb una recepció de les autoritats a l'Ajuntament, les quals s'han desplaçat a peu i acompanyats de banda a la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia. En l'acte s'han fet els parlaments de Francisco Blanch i Batiste, alcalde de la Fatarella; Josep Sànchez i Cervelló, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d'Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i director científic del COMEBE; Agustí Colomines i Companys, director de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats, i director de l'Escola de l'Administració Pública de Catalunya; Josep Poblet i Tous, president de la Diputació de Tarragona, i Raül Romeva i Rueda, conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Seguidament ha tingut lloc la inauguració del monument en record de les víctimes al Parc Mirador de la Terra Alta (cementiri vell). La música ha anat a càrrec del Grup Instrumental de l'Escola de Música Municipal de la Fatarella.

Finalment ha tingut lloc una missa en record de les víctimes dels Fets.

Els Fets de la Fatarella es van produir arran del rebuig popular per les col·lectivitacions de terres fetes al municipi per elements anarcosindicalistes, la qual cosa provocà una intervenció armada anarquista.

L'acte ha aplegat unes 200 persones, moltes de les quals familiars de les víctimes.