Cercar en aquest blog

1/30/2017

La venda de proximitat, en les jornades del PATT 2017

 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, clourà demà dimarts, 31 de gener, a les 14:00 hores, la jornada tècnica 'Flexibilització de la producció i comercialització en les explotacions agràries', que se celebrarà, des de les 9:45 hores, a la Sala d'Actes dels Serveis Centrals del Departament a Barcelona, i que s'inclou dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2017, del Departament.
 
El sistema de venda de proximitat s'està posicionant com a estratègia útil per a millorar la viabilitat econòmica del camp català en tota la seva extensió i complexitat i, per tant, per a incrementar el desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals. Aquesta tendència està motivada pel fet que els consumidors estan cada cop més interessats a conèixer l'origen dels aliments i els sistemes de producció i, per això, demanen identificar clarament els productes de proximitat i de temporada. I des del Departament d'Agricultura fa anys que es potencia.
 
Aquesta jornada és una iniciativa més per tal de donar suport als productors que comercialitzen i/o elaboren en les seves explotacions, en mercats locals, o en circuit curt. En el decurs de la jornada, adreçada a productors agroalimentaris, es presentarà ponències sobre la situació de la flexibilització i també sobre aspectes sanitaris de la venda directa en les explotacions agràries i en establiments de turisme rural del País Basc, Pirineus Orientals, Occitània, i Catalunya. Finalment, i en el marc d'una taula rodona, els productors comentaran les seves experiències en la comercialització de les seves produccions i elaboracions.
 
D'altra banda, també dins del PATT 2017, el director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena, serà l'encarregat de presentar també demà 31 de gener, a les 18:30 hores, la primera sessió de la jornada tècnica 'Tècniques de conreu i gestió sanitària dels cultius hortícoles i d'arbres fruiters (II) en agricultura ecològica', que es durà a terme a la Sala d'actes de la Fundació Agrària de Molins de Rei en el marc de la 166a Fira de la Candelera, i que finalitzarà l'endemà dimecres, 1 de febrer, amb una sessió pràctica amb demostració de camp a l'explotació agrícola Can Fisas, de l'esmentada localitat.
 
El creixent interès per la producció agrària ecològica, acompanyat de l'èxit aconseguit en les jornades de l'edició de 2016, posen de manifest la necessitat de continuar amb la divulgació dels mètodes i tècniques acceptats en el maneig de l'agricultura ecològica. Experts en agricultura ecològica hi donaran les pautes per al conreu i la gestió sanitària en aquest tipus de producció agrària. L'objectiu és transferir informació tècnica als participants amb les principals idees i aspectes pràctics necessaris per a produir aliments de qualitat d'una forma alternativa als mètodes tradicionals, en harmonia amb l'entorn.
 
Altres jornades del PATT programades per als propers dies figuren també són:
 
Jornades sobre el gira-sol de segona collita
Torregrossa, divendres 3 de febrer de 2017
 
Planificació i mecanització d'horta ecològica
Riudarenes, dissabte 4 de febrer del 2017