Cercar en aquest blog

1/16/2017

L’institut d’ensenyament secundari Julio Antonio de Móra d’Ebre celebra el cinquantenari

La sala d'actes de l'institut d'ensenyament secundari Julio Antonio, de Móra d'Ebre, s'ha omplert avui amb motiu de l'acte de commemoració del 50è aniversari d'aquest centre educatiu, un acte que ha sigut presidit per Meritxell Ruiz, consellera d'Ensenyament de la Generalitat. La comunitat educativa en ple s'ha mobilitzat per tal de celebrat el mig segle de vida d'un institut que al llarg de cinquanta cursos ha vist passar per les seues aules milers d'alumnes de les comarques de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, i centenars de professors d'arreu de l'Estat espanyol.

L'acte s'ha iniciat a les sis de la tarda amb l'actuació del cantautor Èric Vinaixa, fill de Miravet i exalumne de l'institut morenc. Vinaixa ha assegurat que se'n recorda perfectament del nom de tots els professors del centre de la seua època d'estudiant i ha recordat que l'escenari de la sala d'actes de l'institut va ser on va fer les seues primeres actuacions musicals. L'orquestra de corda de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Móra d'Ebre, dirigida per un altre exalumne del Julio Antonio, Jaume Fraga, ha compartit amb Vinaixa el protagonisme musical de la commemoració.

El director de l'institut morenc, Joan Salvador Ventura, ha sigut l'encarregat de donar la benvinguda al nombrós públic assistent i ha recordat els inicis del centre, l'any 1966, en unes aules ubicades als locals de l'antiga Organització Juvenil Espanyola (OJE), a l'actual escola Lluís Viñas. El director ha destacat "el constant esperit de treball i superació" que ha caracteritzat el centre de secundària riberenc, la qual cosa l'ha convertit "en un referent de qualitat educativa on s'han materialitzat molts somnis i il·lusions".
Per part dels professorat han intervingut la professora jubilada Conxita Moseguí, que també va ser alumna del centre de la primera promoció en què es va admetre alumnat femení (1967-1968); el professor de l'institut Joaquín Bau de Tortosa, Rubén Vives, que va estar al Julio Antonio durant dotze cursos, set dels quals a l'equip directiu; i Josep Solé Arnal, actual cap d'estudis adjunt, qui ha sigut alumne, pare d'alumna, professor i directiu de l'institut. Solé ha defensat l'ensenyament públic i ha demanat a la consellera Ruiz que la Generalitat inverteixi al màxim en educació com a garantia de futur de la societat.

Per part de l'alumnat, Jaume Banqué, de la primera promoció de l'institut, ha protagonitzat el moment més emotiu de l'acte, amb un discurs que ha hagut d'interrompre en diverses ocasions per l'emoció. Banqué ha recordat que dels cinquanta alumnes de la seua classe només van acabar el batxillerat divuit, després de set cursos seguits d'una modalitat de batxillerat singular-anomenat tècnic, industrial i miner-, d'una revàlida i d'una prova de maduresa final. Coral Vila, alumna de la darrera promoció del Julio Antonio, ha fet un discurs en clau humorística en què ha destacat que durant la seua època al centre s'havia sentit com a casa i ha recomanat als presents de portar els seus fills a estudiar a l'institut morenc perquè "sortiran treballadors i bones persones, tal com vol el director".

Finalment, la presidenta de l'associació de pares i mares d'alumnes, Cristina Jubany, ha garantit que aquesta organització continuarà donant suport a la comunitat educativa i ajudant a tirar endavant un programa d'activitats lúdiques i culturals en benefici de l'alumnat.

En el torn dels representants polítics, Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal i exalumna, ha recordat el seu pas pel centre i ha destacat el paper cohesionador de la gent de la comarca que ha jugat al llarg de mig segle i que continua jugant aquest institut. Per la seua banda, l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, també exalumne de l'institut, ha intervingut per a agrair la tasca que efectua el centre de secundària en la formació dels morencs i els riberencs del passat, el futur i el present. L'alcalde no s'ha estat de lloar la tasca dels docents, un equip que "s'ha deixat la pell perquè la gent de la Ribera d'Ebre tingui una vàlua important".

Finalment, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha tancat la celebració, que s'ha allargat gairebé dos hores. Ruiz ha constatat que "aquest institut ha deixat una petjada a generacions de persones" fins al punt que, tret del pont, "deu ser, juntament amb les escoles, el lloc més important de Móra d'Ebre". La consellera ha coincidit amb les intervencions que l'han precedit a assenyalar que l'educació "és la millor inversió que podem fer per a les persones" i ha encoratjat els alumnes a aprofitar l'ensenyament que els brinda el sistema educatiu català i "a retornar a la societat tot allò que us ha donat".

Seguidament, una coral  integrada per alumnes i professors de l'institut han cantat l'himne del cinquantè aniversari, obra de la professora del centre Imma Pena. Els actes s'han iniciat a les cinc de la tarda amb una exposició fotogràfica que fa un repàs als cinquanta anys d'activitat del centre i amb la signatura al llibre d'honor de l'Ajuntament, davant del ple municipal, per part de la consellera.

Entre els presents a la commemoració s'han pogut veure professors i alumnes de totes les èpoques de l'institut, vinguts especialment de diferents poblacions d'arreu del país. L'acte l'ha presentat Adriana Monclús, exalumna.

L'institut deu la seua denominació a l'escultor Antonio Rodríguez Hernández, conegut amb el nom de Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889-Madrid, 1919).