Cercar en aquest blog

1/17/2017

Móra d’Ebre celebra la diada de Sant Antoni amb clotxa i Tres Tombs

Móra d'Ebre celebra avui (17 de gener de 2017) els actes centrals de la Festa Major d'hivern. Coincidint amb la diada de Sant Antoni, de bon matí, s'ha encès la foguera que ha presidit els actes centrals de la festivitat a la plaça de Baix.

El veïnat ha participat a l'esmorzar de germanor, durant el qual s'han servit 600 clotxes cuinades per la Comissió de Festes. La clotxa és un element fonamental de la festa de Sant Antoni morenca, una menja típicament agrària i tradicional a la contrada, a base de pa, hortalisses al caliu, arengada, oli, olives i vi.

Els actes han continuat amb la formació de la corrua de carruatges i cavalleries dels Tres Tombs, que ha fet per tres vegades el tradicional recorregut per l'anomenada Volta dels Carros, un itinerari urbà pels principals carrers de la Móra d'Ebre antiga. Mossèn Anastasi Soriano ha sigut l'encarregat, un any més, de beneir els carruatges, les cavalleries i els animals domèstics que els veïns, a peu, han portat a la festa.

Un cop feta la benedicció s'ha fet l'homenatge a la pagesia, amb el qual l'organització de la festa vol distingir cada any una trajectòria vital dedicada al camp i a l'agricultura. El pagès de Sant Antoni d'enguany ha sigut el Sr. Josep Figueras, de 82 anys, veí de Benissanet casat i resident a Móra d'Ebre des de fa 60 anys. El Sr. Figueras ha rebut de mans de l'alcalde, Joan Piñol, una placa commemorativa.

Els actes del matí han finalitzat amb el sorteig d'una cistella de productes del porc, dotada amb les donacions efectuades pels carnissers de la vila. El guanyador ha estat el veí Josep Ripoll, amb el número 386. Seguidament s'ha celebrat la missa major, amb la qual s'han tancat els actes matinals.

La festa ha comptat amb la participació de la banda de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Móra d'Ebre, i la col·laboració de l'Agrària Sant Antoni i de La Masrojana, que han aportat, respectivament, l'oli i les olives per a l'esmorzar de la clotxa.

Els actes de la jornada continuaran a l'hora de dinar al Casal de Jubilats, on tindrà lloc la Festa Gran de Sant Antoni. Serà una trobada de germanor, amb un bon dinar, parlaments, homenatges, inauguració de l'ascensor del Casal i, per a finalitzar, hi haurà un ball gratuït com a fi de festa, tot a càrrec de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Móra d'Ebre.

Finalment, a les 16 h, a l'illa de Saurí, se celebrarà l'espectacle eqüestre Tomásantiago, organitzat per la Regidoria de Festes.