1/17/2017

Unió de Pagesos reclama ja un nou decret de fertilització i dejeccions consensuat amb el sector per millorar-ne la gestió i posar fi a la inseguretat jurídica dels ramaders

 

Unió de Pagesos reclama al Govern català celeritat per tal que es pugui aplicar aviat el nou Decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes, que ha de ser coherent amb les demandes dels pagesos i ramaders. El sindicat recorda que el decret ja porta més de tres anys de retard i que cal actualitzar-lo amb urgència per tal de posar fi a la situació d'inseguretat jurídica dels ramaders que presenten projectes per millorar les seves explotacions.

 

Unió de Pagesos està d'acord en revisar de forma consensuada amb el sector els criteris actuals per a l'ampliació i la instal·lació de noves granges en les zones d'alta densitat ramadera en el nou decret, però no en l'aplicació unilateral per part de l'administració de mesures que no preveu la normativa vigent mentre no s'aprova el decret.

 

En el balanç del sector del 2016, pel que fa als preus, tot i que el mitjà de Mercolleida ha estat el mateix que el de l'any anterior, 1,13 euros per quilo viu, el valor més baix dels últims cinc anys, el sindicat valora de forma positiva el balanç del sector gràcies a la disminució del cost de producció, que ha permès tancar l'any amb guanys per als ramaders.

Segons dades de SIP Consultors, el cost de producció durant el primer semestre del 2016 ha estat de 1,03 euros/kg de porc de 108 kg de pes viu, que contrasta amb els 1,09 euros/kg per un porc de 107 kg de pes viu de l'any anterior. Si es confirma aquest cost de producció per al 2016, els ramaders catalans haurien obtingut un marge de 0,05 euros per quilo d'animal viu.

La disminució en el cost de producció es deguda a l'alimentació i la millora d'eficiència. Segons el Departament d'Agricultura, l'any 2015 el cost d'alimentació en cicle tancat va ser de 70,30 euros/unitat, mentre que el 2016 es va situar en 66,31 euros/unitat. Cal recordar que l'alimentació suposa el 70% del cost d'una explotació porcina.

Paral·lelament, durant el 2016 s'ha consolidat l'increment de les exportacions porcines europees, especialment a la Xina, a causa de la reestructuració del sector d'aquest país, i la previsió és que es mantinguin durant el 2017. El 2015 es van exportar productes porcins per un valor de 4.000 milions d'euros, i les xifres definitives per al 2016 podrien ser de 4.500 milions d'euros, un 10% de les exportacions del sector agroalimentari total.

D'altra banda, el sindicat considera que l'adequació als requisits del Decret d'ordenació ramadera, que implica la instal·lació de tanques en les explotacions porcines amb l'objectiu d'augmentar les mesures de bioseguretat, és un exemple de l'esforç econòmic i tècnic dels productors per mantenir aquestes xifres.