2/28/2017

Aprovades les actuacions de lluita i eradicació contra el cargol poma per a l'any 2017


DARP
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, en un moment de la compareixença
El departament d'Agricultura ha aprovat el Pla de lluita contra el cargol poma que s'aplicarà fins a l'octubre de 2017 (collita de l'arròs) i una nova Resolució amb mesures obligatòries també per a l'any 2017. Així ho ha confirmat avui la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, que avui ha comparegut davant la Comissió d'Agricultura del Parlament per informar sobre les accions de lluita i eradicació del cargol poma.
 
Masjuan ha explicat que tant les actuacions del Pla com les mesures de la resolució han estat  validades per la Comissió Tècnica del Cargol Poma, que està integrada pels arrossaires del delta de l'Ebre, les comunitats de regants, les organitzacions professionals agràries, les cooperatives, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, Seo/BirdLife, l'ADV de l'Arròs, el cos d'Agents Rurals i l'IRTA, a més de representants del DARP i del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
La directora ha subratllat que totes aquestes mesures estan encaminades a eradicar totalment la presència del cargol poma en la zona de l'hemidelta dret i a controlar i contenir el cargol a l'hemidelta esquerre.
 
En el decurs de la seva intervenció, Teresa Masjuan ha posat de manifest la urgència d'aclarir "qui té les competències en cada tram del riu Ebre per saber d'on han de sortir els recursos per poder actuar en el riu i frenar la proliferació del cargol". Masjuan ha recordat que aviat farà un any que la Generalitat va reclamar al Ministeri aquest aclariment sobre les competències i que ja és necessari tenir una resposta pe poder ser més eficients en la lluita del cargol poma a les Terres de l'Ebre.
 
Les novetats d'enguany
 
Com a novetats en el pla d'aquest any estan el control dels moviments dels planters d'arròs, que es fan en ocasions entre els agricultors per a les parcel·les pròpies i que poden ser una font de propagació del cargol, i el control de la higiene de la maquinària agrícola, tant la de Deltebre, que es desdoblarà, com la millora del punt de neteja del marge dret, ubicat a Amposta. Aquesta neteja serà obligatòria durant tota la campanya.
 
Pel que fa al marge dret, queda totalment prohibit captar aigua del riu Ebre sense l'autorització prèvia del DARP.
 
La Conselleria ha anunciat la posada en marxa, els pròxims dies, d'un ampli Pla de comunicació adreçat als agricultors per informar sobre les mesures a dur a terme contra el cargol poma. En aquest sentit, s'ha acordat fer diverses jornades divulgatives en les pròximes setmanes i també editar nous fulls informatius per ampliar la divulgació de la informació.
 
 
Alternatives per fer front a la plaga
 
Entre les actuacions a dur a terme, enguany destaquen també les de recerca per aconseguir nous productes fitosanitaris i nous sistemes de maneig del cultiu de l'arròs que millorin el control de la plaga, així com analitzar l'efecte de les pràctiques agrícoles sobre el caragol. Aquestes actuacions seran realitzades per l'IRTA i finançades pels ajuts del PDR a través del Grup Ad Hoc.
 
També continuaran els estudis per conèixer els efectes de l'aigua de mar en els camps de cultiu i els canals hidràulics; les inspeccions a vivers de planta que viu en aigua, a planters d'arròs dels agricultors i a establiments d'aquariofília; i la comprovació de les mesures de contenció de les parcel·les, de la neteja de la maquinària agrícola, de les activitats de pesca (per comprovar que no es fa servir cargol poma), de les captacions d'aigua del riu Ebre a l'hemidelta dret i del comerç i ús de productes fitosanitaris no autoritzats.
 
Finançament
 
Les mesures establertes en aquest Pla de lluita es finançaran a través del Grup ad hoc creat per a la lluita contra el cargol poma al delta de l'Ebre. Les actuacions d'aquesta campanya tenen un pressupost d'1 M€ cofinançats pel DARP i la UE en el marc del PDR 2014/2020, que compta amb un pressupost per als 5 anys de 5 M€.