Cercar en aquest blog

2/15/2017

Catalunya amplia els contactes comercials del sector de la producció ecològica a la Fira Biofach d'Alemanya


DARP
Un dels expositors catalans present a la Fira Biofach d'Alemanya
Establir nous contactes comercials i visites tècniques amb empresaris interessats. Amb aquesta missió, el director de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), Ramon Sentmartí, i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, han acompanyat 21 empreses catalanes del sector de la producció ecològica a la fira Biofach que se celebra a Nuremberg (Alemanya), del 15 al 18 de febrer.
 
Aquesta acció forma part del projecte d'internacionalització de la producció agroalimentària ecològica promogut pel Departament d'Agricultura, que té com a objectiu impulsar la participació d'operadors ecològics en fires nacionals i internacionals.
 
Biofach, que en l'edició anterior va convocar 2.348 expositors representants de 86 països i 44.000 visitants professionals de 129 països, representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació fins a la transformació i la comercialització. En el marc de la Fira, se celebren seminaris, tallers i conferències sobre qüestions d'actualitat de l'agroalimentació ecològica.
 
 
El sector agroalimentari ecològic

Segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Catalunya és líder a l'Estat espanyol en operadors elaboradors (924) i comercialitzadors d'alimentació ecològica (321). D'altra banda, el 26% dels productes ecològics que es consumeixen a Espanya correspon a Catalunya,   que és també una de les principals comunitats de l'Estat consumidores d'aquest tipus de productes. També destaca la capacitat innovadora i el dinamisme comercial de les empreses d'aquest sector, que les duu a comercialitzar bona part de la producció en mercats exteriors, principalment europeus.
 
A escala mundial, d'acord amb el darrer informe The world of organic agriculture, elaborat per FiBL i IFOAM i presentat a Biofach, el mercat global de productes ecològics va arribar l'any 2015 a una xifra de negoci de més de 75.700 milions d'euros. Els Estats Units en són el principal mercat, amb 35.782 milions d'euros, seguits d'Alemanya (8.620 milions d'euros), França (5.534 milions d'euros) i la Xina (4.712 milions d'euros). Espanya se situa en la desena posició amb un mercat de 1.498 milions d'euros.
 
El mercat de productes ecològics espanyol va experimentar, l'any 2015, el major creixement a escala mundial: va augmentar més d'un 24%. La despesa per càpita va ser de 32 euros, encara lluny de països com Suïssa (262 euros) o Dinamarca (191 euros).
 
Així, el mercat de productes ecològics continua creixent, tant en consum i en superfície ecològica (7,2 milions d'hectàrees més que l'any anterior, fins a sumar un total de 50,9 milions d'hectàrees) com en nombre de productors, que van assolir un nou màxim històric amb 2,4 milions de productors ecològics registrats l'any 2015.
 
Austràlia és el país amb la major superfície agrícola ecològica (22,69 milions d'hectàrees, amb el 97% d'aquesta superfície utilitzada per al pasturatge), seguit de l'Argentina (3,07 milions d'hectàrees) i els Estats Units d'Amèrica (2,03 milions d'hectàrees). Espanya se situa a la quarta posició mundial amb 1,97 milions d'hectàrees. Per continents, el 45% de la superfície agrícola ecològica global és a Oceania (22,8 milions d'hectàrees), seguida d'Europa (25%; 12,7 milions d'hectàrees) i de l'Amèrica del Sud (13%; 6,7 milions d'hectàrees).