Cercar en aquest blog

2/15/2017

Catalunya demanarà al Govern de l'Estat que creï mecanismes per agilitzar el registre de productes fitosanitaris


DARP
Un agricultor realitzant un tractament de floració

El Departament d'Agricultura demanarà al Ministeri que el Govern de l'Estat creï mecanismes que agilitzin el procés de registre  de productes fitosanitaris. Aquest ha estat un compromís pres en el marc de la reunió de la Mesa de l'ús sostenible dels productes fitosanitaris, que va tenir lloc ahir dimarts, dia 14 de febrer, i que va estar presidida per la  directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan.
 
La directora va recollir la preocupació dels participants de la mesa i va reconèixer que "la lentitud a l'hora de registrar nous productes fitosanitaris, entre les quals s'inclouen tècniques innovadores com les de confusió sexual, suposa una dificultat afegida per al sector i una pèrdua de competitivitat respecte d'altres Estats membres més eficients en aquesta matèria".
 
Masjuan va recordar que la Conselleria treballa al costat del sector per  "un model agroalimentari català d'excel·lència basat en la sostenibilitat ambiental, socioeconòmica i territorial", i va posar en valor "l'esforç de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), organitzacions agràries, associacions de viveristes, gremis de jardiners i les diferents empreses del sector de productes fitosanitaris que representen un interlocutor vàlid i fiable entre agricultors i el DARP a l'hora de difondre la informació fitosanitària."
 
En el decurs d'aquesta reunió, es va proposar també la creació d'un grup de treball per revisar les modificacions del Reial Decret 1311/2012, que estableix el marc d'actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris i que  el Ministeri proposa modificar. La revisió del reial decret és una altra de les reivindicacions del sector, que considera totalment obsolets alguns aspectes de la normativa.
La Mesa d'Ús Sostenible dels Productes Fitosanitaris es va crear per acord de la Taula de foment i modernització agrària i rural l'any 2009 per tal de desenvolupar a Catalunya els objectius i les noves obligacions que estableix la directiva europea de l'ús sostenible dels plaguicides.
 
A dia d'avui la Mesa és el punt de trobada entre el DARP i el sector per debatre temes d'actualitat en la gestió de l'ús dels productes fitosanitaris i donar a conèixer les actuacions del DARP.
Les entitats integrants de la Mesa són el DARP, Servei de Salut Ambiental del Departament de Salut, FCAC, UP, JARC, Gremi de Jardineria de Catalunya, Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms, Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles, IBMA, FEDISPROVE, AEPLA, AEFISA, APJ, Federació d'Agricultors Viveristes de Catalunya, Associació d'ADV de Catalunya,CCPAE i CCPI.