Cercar en aquest blog

2/23/2017

El Consell Comarcal reclama a la Generalitat que concerti trenta places de residència per a gent gran a la residència de Batea

El ple del Consell Comarcal, en sessió de data 30 de gener de 2017, va aprovar una moció  de suport a la concessió per part de la Generalitat de 30 places de residència assistides concertades a la Residència d'avis de Batea.

El plenari va manifestar la necessitat que té la gent gran de la comarca de tenir a disposició places de residència assistida i, alhora, va expressar la seua disconformitat amb el fet de tenir a la comarca un equipament construït i equipat que té 30 places de residència per a la gent gran sense pentrar en funcionament, quan s'ha constatat la necessitat urgent per a poder donar resposta a un problema real de mancança de places de residència per a la gent gran.

L'acord del ple també sol·licita a la consellera del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, el compliment del conveni signat amb l'Ajuntament de Batea, la concertació de forma urgent de les 30 places de residència per a la gent gran que resten pendents, i el compliment de les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya al respecte.

L'aprovació de la moció va ser a instància dels consellers comarcals Joan Baptista Suñé Bes, Cinta Rams Albuisech i Francesc Antoni Brio Llop, representants dels grups polítics de CIU, Cent per Cent Batea i UPTA-CP, respectivament, després de valorar la situació actual de la necessitat de places de residència per a la gent gran de la comarca. 

A banda de l'aprovació de la moció per unanimitat, el conseller Ramon Jornet Colat (ERC) va sol·licitar que el Consell Comarcal fes trasllat d'un escrit a l'Ajuntament de Batea demanant-li que aquest finalitzi amb el contenciós que té amb la Generalitat en reclamació del compliment del conveni esmentat. La qual cosa ja s'ha realitzat fent esment que és una petició del grup ERC-AM.

Els consellers que van proposar la moció van basar la seua petició en el fet que la Terra Alta és una de les comarques de Catalunya amb un índex de gent més gran de 65 anys, amb unes dades pròximes al 30% de la població i que representa 12 punts percentuals més que a la resta de Catalunya.

També van indicar que la Terra Alta és una de les comarques de Catalunya que depèn més directament de l'agricultura, fet que representa que els ingressos de la gent gransón de pensions procedents del règim especial agrari o no contributives. Per aquest motiu, creuen que és absolutament necessari que es posin a disposició de la gent gran places residencials públiques ja que difícilment es pot accedir a places privades pel seu cost més elevat.

En l'actualitat a la comarca terraltina hi ha en servei dos residències per a la gent gran; una la de Gandesa i l'altra la de Batea, amb 54 places la primera i amb 60 places la segona. Però es dóna la circumstància que de les 60 places de la residència de Batea només en funcionen 30 (concertades) mentre que les altres trenta estan totalment equipades però buides. D'aquesta manera, actualment les residències es troben en màxima ocupació i amb importants llistes d'espera, motiu pel qual existeix un important nombre de persones del col·lectiu de la gent gran depenent que té necessitat d'accedir a una plaça de residència assistida i que no li és possible, amb tot el que això representa.

Antecedents

El dia 9 de novembre de 2010, l'Ajuntament de Batea i el Departament d'Acció Social i Ciutadania (avui, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) van signar el "Conveni de col·laboració entre el Departament d'Acció Social i Ciutadania i l'Ajuntament de Batea per a la construcció i equipament d'una residència per a persones grans al municipi de Batea". L'esmentat conveni esmenta que el Departament d'Acció Social i Ciutadania es compromet, a partir del moment de la posada en funcionament de l'establiment i un cop disposi de les autoritzacions procedents, a concertar les 60 places de què disposa la nova residència. 

Aquesta situació es maté en l'actualitat malgrat que el 20 de setembre de 2011 el Parlament va acordar instar el Govern de la Generalitat a concertar de manera immediata les 60 places de residència per a gent gran del municipi de Batea. El 5 de juliol de 2012, en control de compliment de l'acord  abans esmentat, el Parlament va  instar el Govern a concertar les 60 places de la residència de gent gran del municipi de Batea abans de l'1 de setembre de 2012. Posteriorment, en data 6 de juliol de 2016, el Parlament, mitjançant acord de la Comissió d'Afers Socials i Famílies, va instar novament el Govern a concretar les 30 places pendents  de la residència de gent gran de Batea abans de l'1 de setembre de 2016, Finalment, l'11 d'agost de 2016, el Ple de l'Ajuntament de Batea va acordar sol·licitar a la Conselleria de Treballs, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya el compliment del conveni signat.