Cercar en aquest blog

2/24/2017

El Govern d’Espanya aprova una inversió d’1,4 M€ per a reparar els danys del temporal de gener de 2017 a la costa de Tarragona

El Servei Provincial de Costes a Tarragona de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, depenent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha realitzat durant les darreres setmanes un balanç dels danys produïts a diversos municipis de la costa tarragonina arran dels temporals dels passat dies 16 al 22 de gener de 2017.


Arran d'aquests informes, el Govern d'Espanya ha aprovat una dotació econòmica per a portar a terme obres d'emergència regulades per la Resolució d'1 de febrer de 2017. En el cas de la nostra província, la quantitat que s'invertirà és de 1.399.346,49 euros repartits segons les necessitats de cada municipi, per pal·liar els danys a Cunit, Calafell, El Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, l'Hospitalet de l'Infant, L'Ametlla de Mar, el Perelló, l'Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, i Alcanar. La inversió inclou també un seguiment ambiental i control de qualitat. Les diverses intervencions arrancaran aquest mes de març.


Els episodis de temporal esdevinguts a la costa de la província de Tarragona han ocasionat una pèrdua de sorra a les platges i danys als accessos. Els treballs que es portaran a terme són, en línies generals, els següents:

Es reposarà el dèficit sedimentari a les platges on més ha incidit el temporal mitjançant la redistribució de la sorra que s'ha erosionat a unes zones i s'ha depositat a altres. Com a regla general la sorra s'erosiona a llevant del tram de costa i se deposita a ponent. A la costa de Tarragona existeixen barreres artificials, ports esportius, que acumulen la sorra erosionada. Aquestes són les principals fonts de sediments que serviran per a la regeneració de les platges mitjançant transvasament de sorra de les zones acumulades on hi ha excedents a las zones erosionades que són deficitàries. També es faran treballs per estendre i anivellar les platges, de la sorra o grava natural transvasada o aportada. El propòsit es que la platja sigui en perfecte estat per a ús i gaudi del públic d'acord amb els principis de la vigent Llei de Costes i Reglament que ho desenvolupa.


Es reposarà el dèficit sedimentari de les platges mitjançant l'aportació de sorra de cantera tipus "sauló" tant sols a les platges que ja tenen "sauló". Les rieres i els barrancs de la zona entre Tarragona i L'Hospitalet de l'Infant aporten sediments a les platges de material tipus "sauló". Aquest és el material originari que arriba a les platges d'aquest tram de costa. El "sauló" se composa de quars, feldspat i mica. El quars és el material que composa la base granular del sediments a les platges sorrenques. El feldspat caolinitza en argila, material molt fi que es renta per l'onatge i se dissipa al mar, i finalment la mica que, en gran part és brillant, es queda a la platja donant una característica especial que conforma la denominada "Costa Daurada". Aquesta actuació consisteix en l'aportació de "sauló" més transport i extensió a les platges erosionades que són deficitàries i, com hem dit, ja tenen "sauló".


Pel que fa a l'accessibilitat a les platges i cales, es reposaran els accessos de vianants, rampes, passarel·les, i també es repararan les esculleres mogudes i desplaçades.