Cercar en aquest blog

2/24/2017

Interior i la Diputació de Tarragona senyalitzaran punts de cobertura per trucar al telèfon d'emergències 112 als espais naturals de Tarragona i Terres de l'Ebre


FOTO
El conseller d'Interior i president del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya CAT112, Jordi Jané, ha signat avui un conveni de col·laboració amb el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, per tal d'instal·lar senyals dins de l'àmbit de les vies i espais de les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre gestionats per la Diputació de Tarragona que indiquin els punts des dels quals hi ha cobertura per trucar al telèfon d'emergències 112, ja que en alguns espais naturals hi ha zones d'ombra on no hi ha cobertura de cap operadora.

 
El conseller Jané ha agraït la col·laboració interadministrativa en matèria de seguretat "la Diputació de Tarragona  n'és un gran exemple  d'aquesta col·laboració, i es posa de manifest amb els dos convenis signats avui,  pensats  en el benestar i en la seguretat de les persones".
 
Jané ha posat en valor la funció dels pals de cobertura que s'instal·laran "els pals ens poden salvar la vida en situacions d'emergència". El conseller ha remarcat que en la majoria de trajectes o rutes acostumen a haver-hi zones sense cobertura,  "aproximadament estem parlant d'un 10% , és important que, si et trobes en un d'aquests punts, - ha dit- saps que si et desplaces  uns metres més enllà trobaràs una zona on si et podràs connectar i estaràs localitzat, és la funció dels pals de senyalització del 112"
 
Per acabar el titular d'Interior també ha recordat la importància de l'aplicació My112 que permet la localització immediata del lloc on s'està fent la trucada d'emergència.
 
Per la seva part, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha agraït al Departament d'Interior i al seu equip per "ajudar-nos a construir seguretat per les persones". Poblet també ha destacat "la mobilització de la tecnologia a favor de la seguretat és clau i ens fa sentir orgullosos del país que tenim".
 
El director del CAT112, Federic Adan,  ha explicat que "pel 112 el temps és or quan hi ha una emergència, qualsevol cosa que puguem fer per arribar més ràpid al lloc de l'emergència, millor".  Adan també ha valorat molt positivament les diferents aplicacions "per fer més accessible el telèfon d'emergències de la Generalitat a tots els sectors, sobretot als més vulnerables".
 
Cal recordar que per trucar al telèfon d'emergències 112 des d'un telèfon mòbil hi ha d'haver cobertura d'alguna operadora encara que no sigui la que hom té contractada. Si no hi ha cobertura de cap mena no és pot trucar al 112. Per això, és important senyalitzar els punts en els recorreguts més transitats d'espais naturals i vies verdes on sí hi ha cobertura per  poder avisar en cas d'emergència al telèfon 112.
 
La Diputació de Tarragona gestionarà el conveni a través del servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de l'Àrea del Servei d'Assistència al Municipi (SAM) i farà d'interlocutor entre les administracions implicades per tal que se senyalitzin rutes culturals, naturals, vies verdes, espais naturals, zones rurals i zones de muntanya de les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre amb l'objectiu que quedin indicats els punts que disposen de suficient cobertura de telefonia mòbil per poder trucar al 112 en una zona amb escassa cobertura generalitzada i amb nombroses zones d'ombra (punts foscos sense cobertura).
 
El conveni signat avui es traduirà en la instal·lació en els punts més adequats, pel seu ús freqüent i detecció de riscos, de diversos pals de fusta i amb zero impacte ecològic, amb un senyal que indica PUNT DE COBERTURA 112 EMERGÈNCIES, i un número de matrícula per tal que el ciutadà que necessiti contactar els serveis d'emergència no hagi d'indicar la seva posició, ja que les dades d'aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112. Per tant, quan la persona truqui al telèfon d'emergències 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d'emergències sabran on es troba.
 
El telèfon d'emergències 112 es pot contactar via telèfon mòbil des de qualsevol punt del país on hi hagi cobertura d'algun operador de telefonia, encara que no sigui la que hom té contractada per al seu aparell. Amb tot, hi ha força zones de Catalunya que no tenen cobertura de cap mena, especialment en zones rurals o muntanyoses, per la qual cosa no es pot contactar amb el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència CAT112.
 
Normalment són zones rurals sense habitatges, però algunes són zones de pas de molts excursionistes. D'aquí surt la necessitat d'indicar les zones de cobertura perquè si algú necessita avisar els serveis d'emergència en una zona de no cobertura, sàpiga on és la última zona de cobertura per la qual ha passat i pugui adreçar-s'hi (ell o algun acompanyant) per demanar ajut.
 
D'acord amb la informació d'infraestructures de comunicacions mòbils facilitada pels principals operadors de telecomunicacions a Catalunya és possible calcular, mitjançant simulacions de cobertura, la capacitat d'accés al servei d'atenció de trucades d'urgència, i en conseqüència determinar la disponibilitat d'accés a àrees i localitzacions geogràfiques.
 
La Diputació de Tarragona identificarà els punts més adequats, per raons de freqüentació i detecció de riscos, que reuneixin els requisits de cobertura, i facilitaran la informació necessària sobre itineraris, camins i vies de circulació dels espais que gestionen en què s'implanti la senyalització d'accés al Servei 112. També produiran i col·locaran la senyalització de punt de cobertura del servei públic d'atenció de trucades urgents 112. Mentre que el CAT112 identificarà individualment amb un número de matrícula cada senyal de punt de cobertura 112 i realitzarà les tasques de comunicació i difusió de la informació relativa a la disponibilitat d'accés al servei 112 mitjançant la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil. El CAT112 també indicarà a la Diputació els punts on no hi ha cobertura (punts foscos).
 
L'objectiu final del CAT 112, emmarcat en les línies estratègiques del Departament d'Interior de facilitar al ciutadà l'accés als serveis d'emergències, és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els Grans Recorreguts (GR) que creuen Catalunya, vies verdes i camins,... ubicats en la seva major part en Parcs Naturals i en gran part dels quals hi ha zones sense cobertura de cap tipus o dèbil.
 
Fins ara, s'han instal·lat senyals o s'ha previst instal·lar-los a la Muntanya de Montserrat, als parcs naturals de la Diputació de Barcelona, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, als espais naturals de la Diputació de Girona, i als espais naturals de la Terra Alta.
 
El telèfon d'emergències 112 és un servei públic universal i gratuït, que funciona les 24 h del dia tots els dies de l'any i que atén les trucades relatives a emergències policials, mèdiques, d'incendis i salvaments, ambientals, de Protecció Civil, i de qualsevol altre tipus, però és possible contactar-hi només des de zones on hi ha cobertura d'algun dels operadors de telefonia mòbil. Recentment el telèfon CAT112 ha iniciat un servei d'atenció en 50 idiomes per facilitar l'atenció a turistes.
 
Posteriorment, i en l'àmbit de protecció civil, el conseller d'Interior i el president de la diputació de Tarragona, han signat un conveni per a l'adhesió de la Diputació de Tarragona a la xarxa RESCAT de radiocomunicacions d'emergències i seguretat de Catalunya per instal·lar en les cinc màquines llevaneus que té la Diputació de Tarragona. Aquesta efectua les tasques de vialitat hivernal amb les brigades de carreteres de forma coordinada amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil tal i com preveu el pla d'emergències NEUCAT.
 
Les emissores de la Xarxa RESCAT mostren la seva posició exacta en la cartografia del Departament d'Interior. La seva  instal·lació a les màquines llevaneus permetrà als gestors d'una emergència saber en cada moment on estan aquests vehicles, millorant així l'eficiència i l'eficàcia de les accions a dur a terme per minimitzar els efectes viaris d'una nevada.
 
Amb la implantació de la Xarxa RESCAT als vehicles de la Diputació, el Departament d'Interior mitjançant la Direcció General de Protecció Civil permet integrar els recursos de la Diputació en el sistema comú de comunicació en emergències, amb l'objectiu de disposar d'una operativa coordinada en el marc de les funcions del grup logístic dels plans d'emergència de protecció civil. Aquests treballs s'emmarquen en el desenvolupament d'un sistema de protecció civil adequat a la societat actual i a la seva dependència i vulnerabilitat, i més concretament en la definició d'un sistema logístic per la gestió global de les emergències.
 
A l'acte de les dues signatures també hi ha assistit el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, el director del CAT112, Federic Adan; el director dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja; el director dels Serveis Territorials d'Interior a Terres de l'Ebre, Joan Juan; el subdirector general del CAT 112, Andreu Alfonso; el director de l'Oficina de Coordinació de la xarxa RESCAT, Xavier Rius; i la responsable dels Serveis Territorials de Protecció Civil a Tarragona, Rosanna Camps; entre d'altres autoritats.