Cercar en aquest blog

2/07/2017

La fruita de Catalunya, present a Fruit Logística de Berlín, el saló internacional líder d'aquest sector


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació d'empreses catalanes del sector de la fruita, sota  la marca Catalunya, en la propera edició de la fira Fruit Logística, que té lloc a Berlín (Alemanya) del 8 al 10 de febrer. La consellera Meritxell Serret visitarà el certament el dijous, 9 de febrer, acompanyada del director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i es trobarà amb les empreses que hi participen.
 
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector, i en l'estand de Catalunya es donen cita empreses catalanes dedicades a la producció, comercialització, importació i exportació. L'objectiu d'aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l'establiment de nous contactes comercials.
 
 
Sector estratègic i pilar de la internacionalització agroalimentària
 
La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana i és un dels pilars de la seva internacionalització. És una les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l'Estat espanyol i per la seva orientació exportadora.
 
Catalunya és el territori de l'Estat que més fruita dolça produeix: la poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal i el préssec suposa al voltant del 35%.
 
A més, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa. A nivell mundial, és el quart productor de pera, préssec i nectarina.
 
 
 
El 25% de la fruita produïda a Catalunya s'exporta
 
Catalunya és un gran exportador de fruita. Més del 25% de tots els fruits produïts a Catalunya s'exporten als mercats estrangers i estan presents en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat.
 
Les exportacions catalanes de fruita el 2016, de gener a novembre, van ser de 820.798 tones i 854.975,59 milers d'euros. Així, les exportacions catalanes durant els primers 11 mesos de 2016, en comparació amb el mateix període de 2015, han augmentat en poma (+17,26%), en préssecs (+8,81%) i en pera (+5,77%) i han disminuït en cítrics (14,49%). Del total estatal, als 11 primers mesos de 2016, des de Catalunya s'ha exportat el 64,56% de les pomes, el 61,89% de les peres, el 34,85% dels préssecs i el 3,90% dels cítrics.
 
Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica i Regne Unit. També hi ha diversos països de l'Est europeu, com Polònia, Rússia, Bielorússia, Lituània o Eslovàquia, que són un gran mercat. Alguns països àrabs (Algèria, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units...) han anat creixent els darrers anys.
 
En pera, Itàlia és el principal país receptor, seguit de França i Alemanya. També s'exporten peres a Brasil, Israel, o Aràbia Saudita. Finalment, en poma, cal destacar França com el principal país destinatari.
 
Empreses catalanes participants a Fruit Logística, amb Prodeca
 
·         Actel Grup, de Lleida
·         Associació Catalana d'Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), de Lleida
·         Catafruit - Grupo Catala, de La Portella (Segrià)
·         Cítrics Terres de l'Ebre, de Camp-Redó (Baix Ebre)
·         Copa Fresh SA, de Miralcamp (Pla d'Urgell)
·         Dasben SL, de Lleida
·         Diego Martínez, de Barcelona
·         Fructícola de L' Empordà -  IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà)
·         Fruites Font, de Torres de Segre (Segrià)
·         Girona Fruits SCCL - IGP Poma de Girona, de Bordils (Gironès)
·         Giropoma – Costa Brava - IGP Poma de Girona, d'Ullà (Baix Empordà)
·         Sando, d'Alcanar (Montsià)
·         Viyefruit, d'Alcarràs (Segrià)
 
A més, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), empresa pública del Departament d'Agricultura, mostra a Fruit Logística els programes de R+D per a aquest sector.