Cercar en aquest blog

2/06/2017

Presentació de la nova caixa per transportar el reliquiari de la Cinta

Coincidint amb la missa dominica del mes de febrer, la Reial Arxiconfraria Nostra Senyora de la Cinta va presentar la nova caixa per transportar el reliquiari de la santa cinta. A partir d'ara, quan aquesta obra d'argenteria surti de la capella (conté la part de la cinta que actualment es conserva a Tortosa després de la desaparició del reliquiari major) tindrà plenes garanties de poder ser transportada.

La caixa, beneïda diumenge passat pel bisbe Enrique Benavent, és obra dels artistes tortosins Joaquim Ginovart i Joaquim Marro, i està feta totalment a mà amb fusta autòctona del Port de Caro: del cirerer del Mascar i la noguera dels masets de Lino. Al costats apareixen els gravats de Sant Pere i Sant Pau, i als diferents frontals hi ha una imatge de la Mare de Déu, l'escut de Tortosa, un brot d'olives i la imatge del reliquiari que guardarà al seu interior, folrat amb seda italiana.

A final del segle XVII, la santa cinta es desava en una caixa que, al ser utilitzada per a l'adoració habitual de fidels i parteres, va necessitar la construcció d'un reliquiari específic; fet que, d'entrada, va protegir-ne molt la conservació. El que s'ha fet ara -en una acció més dins l'Any Jubilar amb motiu del 4t centenari de la Reial Arxiconfraria- és construir la caixa per transportar el reliquiari i, així, evitar dur-lo a les mans en cas de sortir de la capella. Es tracta d'una peça única, feta per artesans locals amb una depurada tècnica d'ebenisteria i un extraordinari acabat.

La caixa serà estrenada l'1 d'abril durant la primera peregrinació de les previstes dins l'Any Jubilar. Aquesta vegada serà a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, on també es venera la patrona de Tortosa.