Cercar en aquest blog

2/03/2017

Unió de Pagesos calcula que la campanya de l’oliva serà bona però la producció d’oli es pot reduir un 15% per la climatologia


 

Unió de Pagesos preveu que l'actual campanya de l'oliva serà bona per al sector però que la climatologia dels últims mesos,amb una sequera inicial important i posteriors pluges que no van acabar de recuperar els arbres, comportarà una davallada del rendiment de l'oli (quilos d'oli extrets per quilos d'olives), i per tant, una davallada de la producció d'oli del 15% (unes 4.000 tones) respecte al que s'hagués esperat. En zones de secà estricte com l'Urgell la reducció de la collita d'olives podria arribar al 50%. Les intenses boires en bona part del territori també han provocat que la collita s'allargui més, fet que comporta incertesa respecte al resultat final.

 

El Departament d'Agricultura estima per a la campanya 2016-2017 una collita de 133.600 tones d'olives respecte a les 142.139 de la campanya anterior, mentre que la previsió de producció d'oli, segons les declaracions dels molins, és de 23.418 tones respecte a les 26.541 de l'any passat. En l'àmbit mundial, aquesta campanya 2016-2017 té un nivell de producció per sota de la mitjana, amb 2.695.000 tones, de les quals 1.875.000 es produeixen a la Unió Europea, i 1.311.000 a l'Estat espanyol, segons dades de la Comissió Europea.

 

La disminució de producció ha estat del 49% a Itàlia, 31% a Grècia, 20% a Portugal i 29% a Tunísia, i la tendència d'evolució de les existències és a la baixa, amb un volum actual d'existències de 354.000 tones a tot el món.

 

D'altra banda, el sindicat considera que els actuals preus en origen són adequats i permeten mantenir l'activitat als productors d'olivera a Catalunya i a l'Estat, després d'un període de cinc anys, entre el 2008 i el 2012, en que es van reduir un 50% i van posar en perill el futur de moltes explotacions, però en cap cas es poden considerar elevats.

 

En aquest sentit, cal recordar que el preu en origen de l'oli d'oliva verge extra a l'Estat espanyol (3,42 euros el quilo) és un 40% inferior que a Itàlia (4,20 euros el quilo), segons l'últim informe de la Comissió Europea del 12 de gener. El sindicat recorda que a l'Estat els preus encara no s'han equiparat als de final de la campanya passada, que van superar els 4 euros per quilo.

 

Tot i que el preu de l'oli percebut pels productors a Espanya és el mateix que el de Grècia i Turquia, cal tenir en compte que els costos de producció en aquestes dos països són inferiors als de l'Estat. Segons un estudi del Comitè Oleícola Internacional (COI), el cost mitjà de producció a Turquia i Tunísia és de 2,03 euros el quilo, i a Grècia de 2,47 euros el quilo, mentre a Espanya supera els 2,75 euros el quilo.