Cercar en aquest blog

2/09/2017

Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries aposten per disposar d’uns preus transparents i fer ús de l’extensió de norma per recuperar el preu en origen de la fruita


Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) van acordar, en una reunió mantinguda el 25 de gener per avaluar la situació del sector de la fruita dolça i les mesures necessàries per recuperar el preu en origen, demanar a la Comissió Europea (CE) que ampliï les mesures extraordinàries de retirada prorrogades fins al 30 de juny del 2017, atès que ja s'ha esgotat la quota de retirades extraordinàries autoritzades per Brussel·les. Per a les dues entitats, que traslladaran la petició tant a la CE com al Ministeri d'Agricultura, les retirades haurien d'alliberar el mercat dels calibres petits que pressionen a la baixa la fruita de més calibre, que escasseja en el mercat.

 

En l'anàlisi de la situació de la poma, les dues organitzacions van constatar la crisi de preus que pateix el sector per la manca de demanda. Des de gairebé l'inici de campanya el preu de la poma Golden 70 i més, que marca Mercolleida, no ha superat els 0,33 euros per quilo. Cal recordar que al començament de la campanya 2014 el preu era de 0,28 euros per quilo, però el 2015 el preu arribava als 0,40 euros per quilo, mentre al començament de la campanya 2013, abans del veto rus, els preus cotitzats en la mateixa llotja se situaven entre 0,45 i 0,53 euros per quilo.

 

Unió de Pagesos i la FCAC valoren positivament que els preus de la fruita ja tinguin la consideració de preus d'interès públic per part de la Generalitat de Catalunya. Ara bé, demanen celeritat al Departament per tal que ja es pugui disposar, de manera urgent, de preus setmanals de referència transparents. Aquesta eina ha de permetre a cooperatives, organitzacions de productors i pagesos i pageses individuals millorar la gestió de les seves vendes. Disposar d'un preu de referència real ha de permetre conèixer a la producció si està realitzant una gestió eficient de les vendes o no.

 

Ambdues entitats també consideren positiva la sol·licitud de circumscripció econòmica presentada per Afrucat i demanen celeritat per part de les administracions catalana i estatal en la seva aprovació. La circumscripció econòmica és imprescindible perquè el sector pugui articular mesures consensuades per fer front a les situacions de crisi i per recuperar el preu en origen de la fruita, però per dur-se a terme cal la implicació de les cooperatives i organitzacions de productors per elaborar i consensuar propostes amb el màxim suport.