El director general de Pesca, Sergi Tudela, presentant l'estudi científic sobre la badia del Fangar |
L'informe va ser encarregat al Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) i a l'IRTA Sant Carles de la Ràpita, a instàncies de la Direcció General de Pesca i Alimentació, amb l'objectiu de conèixer en profunditat els problemes de qualitat d'aigua que afecten de forma significativa la Badia del Fangar, un dels dos centres principals de cultiu aqüícola, de musclo i ostra rissada, del Delta de l'Ebre.
En aquest treball es presenta una anàlisi de la dinàmica de l'aigua i la sedimentació de la badia del Fangar, i de quina manera aquests dos factors incideixen alhora d'aconseguir una gestió de les explotacions aqüícoles i pesqueres que sigui sostenible amb els valors ambientals i els combini amb les utilitats socio-econòmiques del Delta de l'Ebre.
A partir d'aquesta informació s'han extret un seguit de recomanacions per a possibles treballs futurs que permetran conèixer de forma molt més acurada els patrons de circulació, sedimentació i la qualitat de l'aigua dins la badia i proposar mesures de caire integral per tal de minimitzar els seus efectes sobre la producció aqüícola.
Aquest estudi és un exemple del model que promou el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació basat en plans de cogestió i coresponsabilitat entre productors, científics i Administració, que ja s'està aplicant en l'àmbit pesquer arreu de Catalunya.
Amb aquest objectiu, el Govern de la Generalitat ha impulsat el nou Decret de Governança de la Pesca Professional a Catalunya.