3/08/2017

Agricultura presenta un estudi científic per a millorar la producció de musclos i ostres a la badia del Fangar


DARP

El director general de Pesca, Sergi Tudela, presentant l'estudi científic sobre la badia del Fangar

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat avui  a la Federació de productors de mol·luscs del Delta de l'Ebre l'estudi científic  "Anàlisi de la circulació i renovació de l'aigua a la Badia del Fangar sota condicions presents i futures. Implicacions per a la gestió", un estudi que ha de servir de base per al disseny i implementació d'una estratègia que doni eines per a millorar la gestió de les activitats aqüícoles i pesqueres a les badies.

 

L'informe va ser encarregat al Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) i a l'IRTA Sant Carles de la Ràpita, a instàncies  de la Direcció General de Pesca i Alimentació, amb l'objectiu de conèixer en profunditat els problemes de qualitat d'aigua que afecten de forma significativa la Badia del Fangar, un dels dos centres principals de cultiu aqüícola, de musclo i ostra rissada, del Delta de l'Ebre.

 

En aquest treball es presenta una anàlisi de la dinàmica de l'aigua i la sedimentació de la badia del Fangar, i de quina manera aquests dos factors incideixen alhora d'aconseguir una gestió de les explotacions aqüícoles i pesqueres que sigui sostenible amb els valors ambientals i els combini amb les utilitats socio-econòmiques del Delta de l'Ebre.

 

A partir d'aquesta informació s'han extret un seguit de recomanacions per a possibles treballs futurs que permetran conèixer de forma molt més acurada els patrons de circulació, sedimentació i la qualitat de l'aigua dins la badia i proposar mesures de caire integral per tal de minimitzar els seus efectes sobre la producció aqüícola.

 

Aquest estudi és un exemple del model que promou el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació basat en plans de cogestió i coresponsabilitat entre productors, científics i Administració, que ja s'està aplicant en l'àmbit pesquer arreu de Catalunya.

 

Amb aquest objectiu, el Govern de la Generalitat ha impulsat el nou Decret de Governança de la Pesca Professional a Catalunya.