Cercar en aquest blog

3/08/2017

El Departament d'Agricultura crea tres circumscripcions econòmiques per al sector de la fruita a Catalunya


DARP
La consellera Meritxell Serret durant la seva intervenció avui al Parlament
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha resolt l'establiment de 3 circumscripcions econòmiques de fruita dolça a Catalunya, concretament per a la pera, la poma i el préssec i la nectarina. Així ho ha anunciat la consellera Meritxell Serret aquest matí, en resposta a la pregunta del grup parlamentari  del PSC sobre les crisis de preus que afecten als productors d'aliments.
 
La circumscripció econòmica és un dels instruments que ha de permetre la millora de la comercialització de la fruita dolça, ja que es permetrà establir normes, acordades pel sector i d'obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat, fet que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar-ne els efectes, i en cas que es produeixin.
 
La tramitació de la circumscripció econòmica és un dels compromisos assumits pel Departament d'Agricultura i el conjunt del sector, en el marc de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, per a millorar el funcionament i la transparència dels mercats. La sol·licitud va ser presentada per AFRUCAT, l'Associació catalana de les empreses productores i comercialitzadores de fruita, que agrupa a través de les 44 organitzacions de productors sòcies prop del 60% de la producció de fruita dolça catalana.
 
Les circumscripcions econòmiques per al sector de la fruita a Catalunya són les primeres que s'aproven a tot l'Estat, per la qual cosa la consellera ha subratllat que el Govern "estem sent pioners en moltes mesures, pel que fa la circumscripció econòmica, som els primers a tirar-la endavant i estem sent també pioners en les taules de bones pràctiques comercials".
 
Serret ha explicat que, des de l'inici de la legislatura, "ens hem trobat amb tota una sèrie de sectors amb greus problemes de crisi de preus, que intentem revertir  tenint  en compte totes les competències que tenim".
 
En aquest sentit, la consellera ha explicat que el Departament d'Agricultura està actuant en tots els àmbits, "exercint al màxim les nostres competències" en transparència i formació de preus i en l'estructuració i organització dels sectors. Serret ha recordat que el Govern ha declarat d'interès estadístic els preus agràries, "cosa que no s'havia fet mai" i s'estan impulsant els observatoris de preus. "Estem ja treballant amb el sector per concretar l'observatori de preus en fruita, conill i fruita seca", ha dit la consellera.
 
En el decurs de la seva intervenció, Serret també ha exposat altres mesures que s'estan promovent per millorar l'estructuració i organització dels sectors de producció i afavorir la renda agrària. La consellera ha destacat l'impuls dels productes de proximitat i el foment del seu consum; els plans de recuperació de l'oví i el cabrum, de comercialització de carn de conill i d'actuacions a favor de la llet, que s'estan treballant conjuntament amb el sector; i iniciatives com els escorxadors de baixa capacitat a l'explotació per donar més sortida al producte de proximitat.
 
Totes les novetats referents a les mesures de foment del mercat de la fruita dolça es tractaran amb el sector el proper divendres, 10 de març, a la Taula sectorial Agrària de la Fruita Dolça.
 
A més, la consellera Serret ha convidat als diputats a participar, el proper 14 de març, a la jornada Anàlisi de mercat de la fruita dolça, que s'emmarca en el Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC), i que té com a objectiu millorar la cadena de valor en el sector de la fruita dolça, junt amb el sector i els experts.