Cercar en aquest blog

3/08/2017

El Govern presenta el programa CatLabs a agents que fan innovació a les Terres de l’Ebre

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha presidit aquest matí la sessió de presentació del programa CatLabs, que el Govern va aprovar el novembre passat i que pretén impulsar la innovació social digital a Catalunya i, alhora articular, una xarxa d'agents territorials.

 

La sessió de treball ha anat a càrrec de Ricard Faura, cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i d'Artur Serra, director adjunt de la Fundació I2cat. A l'acte hi han assistit una trentena de representants del món universitari, centres de formació, empreses, administracions locals, espai de coworking i Punts TIC, als quals el Govern ha convidat a interactuar i treballar en xarxa per tal de promoure projectes d'innovació amb impacte social.

 

Els participants, molt actius durant tota la sessió, han mostrat interès per les dinàmiques que el programa preveu per dinamitzar la xarxa; el calendari i propers passos a seguir i el paper dels centres de formació professional. Durant les intervencions s'han posat de manifest alguns dèficits en matèria d'infraestructures i la necessitat de coordinar els projectes del territori. Catlabs ofereix, en aquest sentit, un paraigües que dona cobertura i coordinal les diferents iniciatives detectades. Davant l'apel·lació a la necessitat de comptar amb la participació ciutadana, els representants dels Punt TIC (Smart Centre de Santa Bàrbara i Xarxa de Telecentres de la Ribera d'Ebre) han reivindicat el seu paper en la detecció de necessitats a partir de l'atenció diària als diferents col·lectius de ciutadans (joves, gent gran, dones, aturats...)

 

El motiu principal de la creació d'aquest programa sorgeix del nou paradigma social que permet l'emergència de noves estructures d'innovació oberta i col·laborativa, pel qual s'identifiquen nous llocs de treball i noves formes de generar economia, sempre en conjunció amb la participació ciutadana.

 

Es tracta d'un projecte de llarga durada ja que busca detectar nous actors i usuaris del sistema català d'innovació; incrementar el nombre de persones que es formen en innovació; promoure la interacció entre universitats, escoles, centres tecnològics, administracions públiques i empreses, i fomentar la internacionalització i consolidació de Catalunya com a referent en matèria d'innovació social digital i col·laborativa.

 

El plantejament del programa s'articula en dos objectius: en primer lloc, les noves formes d'innovació digital, social i col·laborativa per respondre millor als reptes de l'economia i la societat; i en segon lloc, la participació en el sistema d'innovació, fent especial incidència en els joves i les micropimes.