Cercar en aquest blog

3/08/2017

En marxa la web del projecte “Patrimoni oblidat, memòria literària”

La inauguració ahir al vespre al Centre de Lectura de Reus de l'exposició itinerant `Patrimoni oblidat memòria literària', va ser el marc escollit per a presentar el catàleg de la mostra i la web que recull tot el projecte que relaciona el patrimoni oblidat i la literatura que n'ha  fet referència al llarg dels anys. El projecte `Patrimoni oblidat, memòria literària' està impulsat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats.


WEB: Vol ser la part més duradora del projecte `Patrimoni oblidat, memòria literària'. A més dels continguts de l'exposició, la web www.patrimonioblidat.cat aplega fitxes de diferents elements patrimonials desapareguts o oblidats que s'han recollit durant el projecte i que es poden consultar a través d'un cercador i de dades de geolocalització. El projecte per a recopilar patrimoni material tangible, abandonat, en estat ruïnós o desaparegut i relacionar-lo amb textos literaris que n'han fet referència al llarg dels anys, es va iniciar l'any 2014 i ha culminat en la realització d'una exposició, que ja fa mesos que està en itinerància arreu del país, en la publicació del seu catàleg i en la posada en marxa d'aquesta web.


EXPOSICIÓ: `Patrimoni oblidat, memòria literària' relaciona aquests elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n'han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L'objectiu de l'exposició, i de totes les activitats que s'hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d'estudis, en aquest cas parlant del 'patrimoni oblidat', alhora que es remarca  la importància d'aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.


La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: 'En lluita i diàleg amb el paisatge', 'El pes de la història', 'El clam silenciós de les pedres', 'La memòria de la vida social' i 'Les ruïnes com a símbol de la terra'. En total s'hi recullen 60 elements de patrimoni 'oblidat' d'arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Saidí, Girona, l'Alguer, l'Alguer, Tarragona, Aiguamúrcia, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d'àmbit més local, com ara Eugeni d'Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal... Tota la informació és fruit d'aportacions realitzades per membres de centres d'estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d'uns 50 arxius públics i particulars.


L'exposició ha estat comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany.


CATÀLEG. Recull els continguts de l'exposició, així com textos dels seus comissaris, un pròleg de Magí Sunyer i altres aportacions de:


- Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona

- Adrià Pujol Cruells, antropòleg i escriptor

- Maria Barbal, escriptora

- Martí Domínguez, escriptor, director de la revista "Mètode"

- Miquel Àngel Limón Pons, president del Consell Científic de l'IME


Pel que fa a l'acte inaugural de l'exposició, ahir al vespre, va anar a càrrec de  Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus, i de Josep Santesmases, president de la CCEPC i vicepresident segon de l'IRMU. Va incloure la lectura de textos d'autors reusencs presents a l'exposició, a càrrec del Col·lectiu En Veu Alta.  Tot seguit, es  va presentar el catàleg de la mostra a càrrec  del professor titular de literatura catalana de la URV, Magí Sunyer, amb introducció de Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural i president de l'IRMU.  L'activitat es va cloure amb la presentació de la nova Web per Pineda Vaquer, tècnica de documentació de l'IRMU i membre del comissariat de la mostra.