Cercar en aquest blog

3/07/2017

Prop de 190.000 persones han deixat el cotxe o la moto per la bicicleta per als desplaçaments quotidians


Instant de la reunió d'aquesta tarda.
Instant de la reunió d'aquesta tarda.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha participat aquest dimarts en la reunió de la Mesa de la Bicicleta, l'òrgan que treballa per promoure l'ús d'aquest mitjà de transport. Rull ha presentat el 6è Congrés Internacional de la Bicicleta, que tindrà lloc el 18 i 19 de maig a Reus, i que compta amb una pàgina web on es poden enviar ja les propostes de comunicacions.
 
Aquest Congrés és el principal fòrum de Catalunya per tractar sobre les novetats i l'intercanvi d'experiències relacionades amb el món de la bicicleta entre les diferents administracions públiques, els professionals del sector, les entitats i les persones usuàries.
 
El Congrés s'articularà en diverses conferències, taules rodones i presentacions de projectes i experiències relacionades amb diferents temàtiques, tant a nivell català com internacional. Enguany comptarà amb la presència de Mikael Colville, expert en mobilitat sostenible en bicicleta de reconegut prestigi.
 
Entre altres temes, s'abordarà la promoció, el disseny i la seguretat en l'ús de la bicicleta en àmbits urbans i interurbans, tant pel que fa als desplaçaments de caràcter quotidià com a la pràctica de l'esport o la realització d'activitats de turisme i lleure. També s'analitzaran els impactes en l'economia, la salut i el medi ambient que té l'ús de la bicicleta i es posarà l'accent en la innovació i en el paper de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en el sector de la bicicleta.
 
Aquest congrés el promou l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de les principals entitats d'usuaris que promouen aquest mitjà de transport.
 
Baròmetre de la Bicicleta
 
En el marc de la Mesa de la Bicicleta, també s'ha presentat les dades del darrer baròmetre de la bicicleta, que s'elabora anualment a partir de l'entrevista a un miler de persones residents a Catalunya d'entre 12 i 79 anys . A Catalunya un 55,1% de la població té una bicicleta per a ús personal i el 39,5%, gairebé 2,4 milions de persones, en són usuàries amb alguna freqüència, una xifra que es manté relativament estable en relació amb les enquestes dels últims anys. En canvi, ha crescut la xifra d'usuaris que fan servir la bicicleta a diari, passant del 6,1% al 6,4% fins a arribar als prop de 400.000 usuaris diaris.  els que just el dia anterior a l'enquesta van fer un desplaçament quotidià augmenta en un punt fins als gairebé 340.000 catalans.
 
Per tipologies d'usos, 2 de cada 3 usuaris (66%) la fan servir per passeig, lleure o turisme, mentre que un 40% per pràctiques esportives, i un 26% dels usuaris (3 punts més que l'anterior Baròmetre) la fan servir per desplaçaments de mobilitat quotidiana, amb un increment de les freqüències d'ús també respecte baròmetres anteriors.
 
Com a novetat, enguany l'enquesta ha incidit sobre els hàbits dels usuaris quotidians de la bicicleta abans d'utilitzar-la com a mode habitual. En aquest sentit, un 68% feia servir un altre mode de transport en els seus desplaçaments quotidians. D'aquests, un 45% abans feia servir el cotxe o moto, un 42% el transport públic i el 12% anava a peu. En global prop de 190.000 persones han deixat d'utilitzar el cotxe o la moto per als desplaçaments quotidians, en favor de la bicicleta.
 
Finalment, el baròmetre també mostra que un 32% d'usuaris han comprat la bicicleta en botigues especialitzades, i un 27,7% en grans superfícies especialitzades en esport. La compra de bicis per internet suposa un 4,1%.