3/16/2017

Sector i Administració acorden impulsar i promocionar la IGP Clementina de les Terres de l' Ebre


DARP
Un moment de la Taula Sectorial Agrària del Cítrics celebrada avui a Tortosa
El departament d'Agricultura ha acordat amb el sector treballar plegats per impulsar el segell de qualitat IGP Clementina de les Terres de l'Ebre per promocionar-lo tan pel que fa en les exportacions com pel consum de proximitat. Amb aquest objectiu, es crearà properament un grup de treball específic. Aquest ha estat un del principals acords que s'han pres en el marc de la Taula Sectorial Agrària del Cítrics, que ha tingut lloc aquest matí a Tortosa, presidida per la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, acompanyada pel director dels Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau, i que ha comptat amb la participació de representants d'UP, JARC, FCAC, Soldebre  i IRTA.
 
En aquesta mateixa reunió, s'ha acordat treballar per a millorar l'estructuració i organització del sector per tal que en un futur es pugui sol·licitar la circumscripció econòmica en cítrics, tal com s'ha fet amb la fruita dolça, i poder aprofitar les avantatges que suposa tenir aquesta circumscripció.
 
A més, el departament d'Agricultura ha adquirit el compromís que el proper sector que s'inclourà a l'Observatori de preus serà el dels cítrics, després de la fruita, el conill i la fruita seca .
 
A la taula també s'ha valorat el projecte Fruit.net en cítrics, que en els darrers  quatre anys ha estat treballant amb l'objectiu de millorar l'eficiència econòmica i la sostenibilitat de les explotacions. Enguany es treballarà en la millora de l'ús dels equips d'aplicació de fitosanitaris.
 
Finalment, s'ha exposat la situació actual de greus plagues emergents com ara la Xylella fastidios  i les mesures per evitar la seva introducció al nostre territori, que tot i que a Europa no s'ha detectat en cítrics, sí que es té coneixement de greus afectacions a Sudamèrica; l'HLB o greening; el CBS o taca negra i el Citrus canker, cap d'elles present a la península ibèrica però sí a zones productores de l'hemisferi sud, motiu pel qual s'ha d'extremar la vigilància.
 
El DARP ha volgut destacar la importància de la col·laboració de tots, adquirint solament material vegetal amb les màximes garanties fitosanitàries, i cas de detecció d'alguna d'aquestes perilloses malalties, comunicar-ho immediatament al DARP per poder procedir a l'eradicació immediata.