Cercar en aquest blog

3/08/2017

Taula rodona sobre “Dones i Ciència” per commemorar el Dia Internacional de les Dones a les Terres de l’Ebre

El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, juntament amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, han presidit l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dones a les Terres de l'Ebre, que s'ha iniciat amb la lectura de la Declaració Institucional a càrrec de la coordinadora de l'Institut Català de les Dones (ICD), Carme Valls.

L'acte commemoratiu s'ha centrar en la taula rodona sobre "Dones i Ciència" amb la participació de l'enginyera industrial Matilde Villarroya; de la física Estefania Blanch; de l'ambientòloga Noèlia Fabra, i l'arquitecta Manuela Bertomeu (*adjunt podreu trobar dades curriculars de les protagonistes de la Jornada) que han deixat palès les desigualtats en el món científic entre homes i dones, especialment, per número de dones científiques però, també pel tracte que reben i l'accés als càrrecs de direcció.

DADES CURRICULARS

Matilde Villarroya Martinez (Tortosa)

Enginyera Industrial per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Doctora en Economia i Empresa per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Actualment és professora titular del Departament de Gestió d'Empreses de la Universitat Rovira i Virgili, on imparteix a la Facultat d'Economia i Empresa de Reus, al Campus de les Terres de l'Ebre i a l'Escola Universitària de Salut i Esport. També és coordinadora i professora del mòdul de Gestió de Persones del MBA de la URV i membre del grup de recerca Factor Humà, Organitzacions i Mercats de la URV. A més a més, participa en projectes de recerca i investigació amb la Fundación Ciencia y Desarrollo del Banco Santander, i ha participat i dirigit diferents projectes de transferència de coneixement universitat-empresa, a més de col·laborar amb institucions i empreses en l'àmbit de la gestió, l'organització.

Estefania Blanch Llosa (L'Aldea)

Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona, en especialitats de Geofísica i Astronomia. Té un Màster en Ciències d'Estudis Espacials a la Universitat Internacional de l'Espai d'Estrasburg i va obtenir el Diploma d'Estudis Avançats de la Universitat Ramon Llull, amb el treball dedicat a l'anàlisi dels efectes d'una tempesta geomagnètica sobre la ionosfera terrestre (sota la tutela de l'Observatori de l'Ebre i la col·laboració de l'Institut de Physique du Globe de Paris i l'Institute of Atmospheric Physics de la República Txeca) i que va ser guardonat per la Fundació J. García Siñeriz. Doctorada en Física per la Universitat Ramon Llull.

Des del 2009 formar part del Grup de Recerca en Geomagnetisme i Aeronomia de l'Observatori de l'Ebre. Durant aquest temps, ha participat en 15 projectes d'investigació i, actualment, treballa en un projecte finançat per l'Agència Espacial Europea i un altre per la OTAN, ambdós projectes dedicats a l'anàlisi de pertorbacions ionosfèriques. També participa en un projecte de recerca d'àmbit nacional en què col·labora en la realització d'un model de la màxima freqüència utilitzable de la ionosfera. A més a més, és la responsable de la monitorització sísmica que es duu a terme a l'Observatori de l'Ebre i participa activament en les activitats de divulgació científica del centre.

Noèlia Fabra Navarro (Deltebre)

Llicenciada per la Universitat de Girona en Ciències Ambientals, en l'especialitat de la Gestió Ambiental. Actualment, al COPATE és la responsable de la Comunicació i Educació Ambiental de l'empresa i tècnica de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. Realitza les tasques de coordinació d'un grup d'educadores, comunicadores ambientals, encarregades de realitzar l'educació ambiental als centres educatius del Baix Ebre i Montsià i altres tasques de formació a la població local. També dissenya i coordina campanyes d'educació ambiental específiques, tant per al públic escolar com per la població adulta, a més de cap de premsa de l'empresa i gestió de les xarxes socials i pàgines web.

Manuela Bertomeu Ardit (Tortosa)

Llicenciada en Arquitectura per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha col·laborat amb diversos projectes acadèmics com el taller "New forms of Housing in abandoned buildings – Recycling our industrial heritage" a Budapest - Hongria; el taller 'Egipte: arquitectures i cultures" a El Caire - Egipte o "Reprogramacions urbanes i nou traçat de tramvia" a Bolonya - Itàlia. La seva experiència laboral ha estat adquirida en els gabinets d'arquitectura, Batllori Trepat Arquitectes de Barcelona i, actualment, amb Co-founder & CEO at ACTUA B Arquitectura. I ha treball en projectes d'equipaments públics i privats, alguns a les Terres de l'Ebre, com el Casal i Centre Desenvolupament Artístic i Juvenil de Deltebre; el Centre d'Interpretació de Benifallet o el Centre d'Innovació i desenvolupament turístic del Baix Ebre, amb què va guanyar la 1a menció del palmarès Architecture Aluminium Technal 2015.