4/07/2017

El Parc Natural dels Ports fa el seguiment d'un niu d'àguila calçada a través d'una càmera web


Parella d'àguiles calçades al niu, des de la càmera web.

Parella d'àguiles calçades al niu, des de la càmera web.

 L'àguila calçada (Aquila pennata) és un rapinyaire forestal que viu als boscos de la zona alta dels Ports, on un total de 15 parelles nidifiquen en rodals de bosc de pinassa i de pi roig ben conservats de l'interior del Parc Natural dels Ports. Es tracta d'una espècie protegida i d'interès comunitari inclosa a l'Annex I de la Directiva Aus, és a dir, objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats.

 

El Parc Natural segueix l'espècie des del 2003, quan es van censar 3 parelles. Des d'aleshores, i coincidint amb el procés expansiu de l'espècie a Catalunya, la seva població ha anat incrementant, arribant a les 15 parelles censades al 2016.

 


Amb la instal·lació d'una càmera web que enregistra les imatges es podrà conèixer la dieta i aprofundir en aspectes de la seva biologia sense causar molèsties a l'espècie. Les imatges enregistrades es poden visualitzar a través de Youtube on també hi ha l'opció de fer el  seguiment del niu en directe.

Per evitar molèsties a la reproducció, la instal·lació de la càmera es va realitzar a finals del mes de febrer, quan les àguiles encara no havien arribat a les zones de nidificació. Aquesta és una espècie migradora, i la major part de la població hiverna al sud del Sàhara. L'accés al niu es va realitzar amb la col·laboració del grup de Suport de Muntanya del Cos d'Agents Rurals.

 

La parella objecte de seguiment es va detectar l'any 2011 i està formada per un mascle de fase clara –pit clar– i una femella de fase fosca –pit fosc–. Segons les imatges enregistrades, la femella va arribar a l'àrea de cria el 28 de març, i el mascle ho va fer un dia després. En aquests moments les àguiles estan refent i arranjant el niu utilitzat l'any anterior i s'espera que realitzin la posta a finals d'abril.

       

L'àguila calçada és una de les 12 espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports. Les poblacions de depredadors són un bon indicador de l'estat de conservació d'un espai natural. Aquests es troben al capdamunt de la cadena alimentària i, si evolucionen favorablement, pot ser símptoma de la bona salut dels ecosistemes. L'àguila calçada necessita per nidificar zones de bosc tranquil·les i ben conservades.