Cercar en aquest blog

4/24/2017

Gran participació en el sopar homenatge a la Fraternitat Republicana


La Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya el passat dissabte 22 d'abril va commemorar amb diversos actes el 86è aniversari de la proclamació de la República catalana. A darrera hora de la tarda el diputat Jordi Salvador va oferir al claustre de l'Ajuntament d'Ulldecona la xerrada 'La República catalana, una oportunitat per a les classes treballadores'. Després, a l'antic pavelló municipal, prop de cent cinquanta persones van participar en el sopar d'Homenatge a la Fraternitat Republicana. Durant el sopar, amb la presència del diputat Jordi Salvador, es van lliurar els guardons a la Fraternitat Republicana per homenatjar persones que han portat una trajectòria basada en la defensa dels valors republicans i de Catalunya.
 
Per la comarca del Baix Ebre, l'homenatjat va ser Joan Pere Brull i Martí, de l'Ametlla de Mar, persona molt compromesa socialment des de l'àmbit cultural, esportiu, sindical i polític amb el seu poble. Militant d'Esquerra des de l'any 1993, un any després fundà la Secció Local, on desenvolupà les tasques de secretari i president, i també encapçalà l'any 1995 la candidatura republicana a les eleccions municipals. Per la comarca del Montsià es va homenatjar Joan Josep Garrit i Callarisa, d'Ulldecona, expresident de dues entitats que són referència a Ulldecona: el Centre d'Estudis i el Centre Excursionista. A més d'haver militant a Esquerra, on va exercir diferents responsabilitats a l'Executiva de la Secció Local, ha format part de les llistes municipals republicanes des de l'any 1999 fins a l'any 2007.
 
La comarca de la Ribera d'Ebre va homenatjar Joan Vendrell i Compte, de Móra la Nova, que va entrar a militar a Esquerra a principis de la Transició, on va fer una gran tasca de recuperació del partit. L'any 1989 davant el sotrac que patí el partit a Móra la Nova i la Ribera d'Ebre per la marxa de la majoria de militants i càrrecs  cap a Esquerra Catalana ell es va mantenir fidel al partit i encapçalà la llista a local de les eleccions municipals de l'any 1991. Per la Terra Alta, es va homenatjar a Manel Cabetas i Grau, d'Arnes. Simpatitzant d'Esquerra des de jovenet, durant la vaga de tramvies i de l'Escola Industrial a Barcelona, llençava pamflets del partit i els darrers anys de la dictadura va ajudar molts participants en vagues i manifestacions, que eren perseguits pels grisos, a amagar-se a la seva impremta. Després de jubilar-se es va fer militant del  partit i, amb 87 anys, és el de més edat de la Terra Alta.
Les JERC de les Terres de l'Ebre van lliurar la Menció Joan Ferré a la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre-Priorat, en reconeixement per la seva lluita.
 
Foto de grup dels homenatjats. D'esquerra a dreta. Guardó de la Fraternitat Republicana per Joan Pere Brull, Manel Cabetas, Joan Vendrell, Jordi Salvador, Joan Josep Garrit i Alfons Montserrat. Menció Joan Ferré de les JERC-Ebre amb el portaveu Aleix Borràs i la representant de la Plataforma Trens Dignes, Núria Caro.