Cercar en aquest blog

4/28/2017

Obren les inscripcions a la Jornada de llengua als mitjans de comunicació de les Terres de l’Ebre

El 24 de maig tindrà lloc una Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre, promoguda pels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre i organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, per a la qual ja estan obertes les inscripcions a través del formulari. El motiu d'aquest acte no és altre que revisar el model actual de llengua dels mitjans de comunicació orals i escrits ebrencs.


L'any 2004 es publica Català per a periodistes de les Terres de l'Ebre, arran de la necessitat de disposar d'un manual que presenti el model de llengua del sud del país. Treze anys més tard, apareix la nova gramàtica de l'Institut d'Estudis Catalans en una època en què els mitjans de comunicació es troben immersos en l'era digital.

És necessari, per no dir urgent, actualitzar el model de llengua periodístic tenint en compte les novetats de la normativa gramatical i legitimar, per tant, aquells trets que no han tingut fins ara un reconeixement explícit de l'IEC. Aquest és un dels objectius de la Jornada, adreçada a professionals de la comunicació i també de la llengua, que vol ser de reflexió i de revisió d'un model periodístic compartit amb la resta de models del territori català.

El programa de la Jornada consta de cinc ponències presentades per especialistes de la llengua i la comunicació, que tractaran el model de llengua dels mitjans de comunicació oral, del tortosí i la morfologia normativa i com es manifesta en l'àmbit nacional, del lèxic en el pas dels mitjans locals als supracomarcals i del llenguatge periodístic ebrenc en els mitjans digitals. Presentarà l'acte el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé, i en farà la cloenda la presidenta del Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre, Sílvia Tejedor.